ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/11/2019

"МАРШ СЛОБОДЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ" УЛИЦАМА БАЊАЛУКЕ

 

БАЊАЛУКА, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Поводом Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, данас је одржан свечани дефиле улицама града под називом "Марш слободе српске војске".

 

Ријеч је о перформансу у којем се глумци и статисти у оригиналним униформама српске војске из Првог свјетског рата и са тадашњим заставама кретали од Парка Петар Кочић преко Трга Крајине, Господском улицом до Скупштине града и порте Храма Христа Спаситеља.

Марш су пратили фолклорна друштва и грађани Бањалуке.

Испред Храма Христа Спаситеља симболично је дочекан командант српске војске.

Поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, претходно су положени вијенци на споменик бану Милосављевићу.

Вијенац је у име институција Републике Српске положила делегација предвођена министром рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душком Милуновићем.

Вијенац је положио и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Светозар Алексов.

Цвијеће на споменик бану Милосављевићу положили су генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, те представници Борачке организације Српске и града Бањалука.

Обиљежавање Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године почело је јутрос у Храму Христа Спаситеља служењем парастоса за нестале и погинуле српске борце у Првом свјетском рату.

За 11.45 часова предвиђен је умјетнички програм и обраћање званичника.

Српска војска је након пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године за само 45 дана прешла више од 500 километара и 1. новембра ослободила Београд и цијелу Србију, а 21. новембра, на Аранђеловдан свечано ушла у Бањалуку.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, међу којима 53 одсто мушкараца од 25 до 45 година.