ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет01/12/2019

ЏОНСОН НАЈАВЉУЈЕ ОШТРИЈЕ ЗАТВОРСКЕ МЈЕРЕ

 

ЛОНДОН, 1. ДЕЦЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Британски премијер Борис Џонсон рекао је данас да ће пооштрити затворске мјере и опште услове безбједности након напада на Лондонском мосту.

 

Напад на Лондонском мосту извео је двадесетосмогодишњи Усман Кан, бивши затвореник који је у тренутку напада био на условној слободи након што је одслужио око половине казне за тероризам.

Кан је прије два дана ножем убио двије особе, а три ранио у центру Лондона. Нападача је касније убила полиција.

Џонсонови конзерватавици већ извјесно вријеме траже оштрије полицијске и затворске мјере, али опозиција истиче да владајућа странка игнорише чињеницу да се већ скоро 10 година смањују издвајања за јавне службе.

Покушавајући да се дистанцира од тих резова и мјера штедње, Џонсон је рекао да ће ако побиједи на изборима 12. децембра уложити више новца у затворски систем и да ће се постарати да затворске казне и прописи буду оштрији.

"Ми ћемо увести оштрије затворске казне за насиље, тероризам и сексуалне нападе", рекао је Џонсин за Би-Би-Си.

Он је додао да је ужаснут чињеницом да је нападач био слободан на улици јер је према прописима пуштен раније, те да се то мора промијенити.

Џонсон је рекао да је његов ривал за мјесто премијера, вођа лабуриста Џереми Корбин, превише мекан када је ријеч о криминалу и да су управо лабуристи донијели закон о аутоматском ранијем ослобађању затвореника.

Корбин, дугогодишњи мировни активиста, рекао је да осуђени терористи не морају нужно да одслуже пуну затворску казну, већ да се она може смањити у зависности од кривичног дјела и њиховог понашања у затвору.