ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Хроника02/12/2019

ОШTЕЋЕНА КАМЕНА СКУЛПTУРА

 

БИЛЕЋА, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Непознати починилац или више њих у ноћи са суботе на недјељу оштетило је камену скулптуру која се налази испред Дома културе у Билећи, потврђено је из Полицијске управе Tребиње.

 

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у општини Билећа Раденко Попара рекао је данас новинарима да је ово вандалски чин и изразио очекивање да ће надлежни пронаћи починиоца.

"Tолико је труда уложено да дођу реномирани умјетници у Билећу да би оставили своја умјетничка дјела, а неко је својим неодговорним понашањем ово урадио", рекао је Попара.

Он је најавио да ће локална управа поставити видео-надзор у парку камених скулптура како би се оваква дјела била спријечена.

Предсједник Завичајног клуба "Освит" из Билеће Миодраг Хрњез рекао је да је материјална вриједност скулптуре 5.000 евра, али да она има много већу духовну вриједност.

"Овдје је особа или особа дошле са чекићем и удариле у скулптуру. Починиоци су ударали у главу која представља мисао саме идеје. Надамо се да ће истражни органи наћи одговорног и да ће та особа одговарати", рекао је Хрњез.

Он је подсјетио и да су уочи билећког полумаратона скулптуре оштећене фарбом.

"Ово је неко циљано урадио или неки. Шта је њихов циљ отприлике можемо само да претпоставимо, али неће да успију у томе. Билећа ће и даље да буде град културе и даље ћемо да радимо на оплемењивању града у сваком погледу", рекао је Хрњез.

Пјесник из Билеће Боро Граховац оцијенио је овај чин као вандалско дјело и рекао да се овим шаље ружна слика из Билеће.

"Ова умјетничка дјела су била велика и лијепа дјела која су отишла у свијет. Наши људи који се не разумију шта значи умјетност у камену они су из хира покушали да униште умјетничка дјела која су задивила велики умјетнички свијет", рекао је Граховац.

Парк камених скулптура у Билећи настао је током вишегодишњих ликовних и вајарских саборовања "Симеон Добрићевски" који организује Завичајни клуб "Освит", а до сада је настало 15 скулптура.