ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

У ПОТПУНОСТИ ПРИВРЖЕН ВЛАДАВИНИ ПРАВА И ДЕЈТОНСКОМ СПОРАЗУМУ

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Зоран Тегелтија, чије би именовање за предсједавајућег Савјета министара требало да буде потврђено на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ, истакао је да је у потпуности привржен принципу владавине права, поштовању Дејтонског мировног споразума, Устава, уставне структуре и надлежности свих нивоа власти у БиХ.

 

Износећи експозе пред посланицима Представничког дома парламента БиХ, Тегелтија је изразио пуну приврженост начелима и вриједностима на којима почивају савремене демократије свијета и нагласио да ће бити правило понашања новог Савјета министара.

"У потпуности сам свјестан одговорности према народима и грађанима БиХ и спреман сам да заједно са вама посланицима формирамо и обезбиједимо стабилно функционисање власти у БиХ, чији ће задатак бити да убрза провођење неопходних законодавних, социо-економских и друштвених реформи, а које ће приоритетно бити усмјерене на рјешавање свакодневних животних питања грађана, те понудити одговорно управљање, владавину права, сигурност и просперитет.

Он је навео да је свјестан свих обавеза које очекују Савјет министара и њега као предсједавајућег, као и тежине задатка који носи ова функција и великих очекивања од грађана који желе сигурну будућност у БиХ за себе и своје породице.

"БиХ већ више од годину дана након избора није успјела да формира власт на нивоу БиХ и то нам је свима заједно обавеза да у наредном периоду радимо максимално предано, како би покушали да надокнадимо и вријеме које је пропуштено у претходних годину дана. С тим у вези, опредијељен сам у потпуности да Савјет министара допринесе убрзању реформских процеса, како би БиХ могла почети преговоре о придруживању ЕУ", рекао је Тегелтија.

Он је појаснио посланицима Представничког дома да документ који данас представља није детаљан програм рада Савјета министара за мандатни период, већ основне смјернице за рад, јер је план рада могуће сачинити тек након завршетка процеса избора Савјета министара и најавио да ће након избора свих министара у Савјету министара бити припремљен и објављен детаљан план рада за мандатни период.

"Имајући у виду спор процес формирања власти, ми немамо право на стотину дана које су имале све новоизабране власти у БиХ. Због тога морамо одмах након формирања Савјета министара одблокирати процесе у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ, усвојити Буџет за 2020. годину и средства за инвестиције ставити на располагање ентитетима", истакао је Тегелтија.

Он је изразио захвалност лидерима политичких партија који су успјели да усагласе Принципе за формирање власти на нивоу БиХ, наводећи да ће они бити смјернице за рад у будућем периоду. /наставиће се/тп