ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво05/12/2019

НОБЕЛОВАЦ ПЕТЕР ХАНДКЕ - КЊИЖЕВНИ ГЕНИЈЕ И СРПСКИ ПРИЈАТЕЉ

 

БИЈЕЉИНА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Велики аустријски писац, инострани члан Српске академије наука и уметности /САНУ/, нобеловац Петер Хандке рођен је 6. децембра 1942. године.

 

Његова најпознатија дјела су: "Голманов страх од пенала", "Кратко писмо за дуго растајање", "Љеворука жена", драмски комад "Каспар", збирка поезије "Унутрашњи свијет спољашњег свијета унутрашњег свијета".

Књига "Спори повратак кући", "Понављање", "Још једанпут за Tукидида", "Зимско путовање до ријека Дунава, Саве, Дрине и Мораве" или "Правда за Србију", "Моравска ноћ", "Велики пад"....

Хандке је добио Нобелову награду за књижевност ове године.

Велики писац је одавно везан пријатељством са Србима. Када је 1996. године путовао у БиХ и написао жестоко оспоравани есеј "Правда за Србију", у којем се залагао за диференцирани приступ западних земаља и против сваљивања кривице само на српску страну.

Након тога, Хандке је "преко ноћи" прогнан из глобалне интелектуалне заједнице у екскомуникацију у којој се налазио све до добијања Нобелове награде.

Почетком априла 1999, са почетком бомбардовања СР Југославије, Хандке је отпутовао у Србију, у знак протеста вратио је "Бихнерову награду" и ишчланио се из Католичке цркве. Од њемачког министра Рудолфа Шарпинга захтијевао је да му врати све његове књиге.

Хандкеови есеји о Србији спадају међу најтемељније и најсадржајније критике медија писане посљедњих година. Србија је за њега само метафора, повод за његове литерарне и филозофске расправе о "дереализацији свијета".

Изабран је 1. новембра 2012. године за иностраног члана САНУ. Повеља о чланству уручена му је 9. априла 2013. године.

Добио је 29. маја 2013. посебну плакету 50. "Дисовог пролећа" и том приликом превео пјесму српског поете Бранка Миљковића "Можда спава" на њемачки језик, а рукопис поклонио градској библиотеци у Чачку.