ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

НЕОПХОДНО ПОВЕЋАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ И РЕСТРУКТУРИРАЊЕ ПРИВРЕДЕ

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Зоран Тегелтија, чије би именовање за предсједавајућег Савјета министара требало да буде потврђено на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ, истакао је да је за одржив убрзан економски раст неопходно повећање конкурентности привреде, боље пословно окружење, реструктурирање привреде, посебно јавног сектора, боља заштита домаће привреде и подстицање инвестиција.

 

Тегелтија је навео да су укупне јавне финансије у БиХ у добром стању, а кључни макроекономски показатељи позитивни, те да је одговорном економском политиком коју су у претходном временском периоду проводиле владе ентитета и Савјет министара осигуран стабилан раст БДП-а.

Износећи експозе пред посланицима Представничког дома парламента БиХ на данашњој сједници у Сарајеву, он је навео да је одржив раст БДП-а који треба да буде заснован на расту инвестиција, повећању извоза роба и услуга и смањењу јавних расхода планиран и у будућем временском периоду.

"Апсолутно свјесни уставне позиције Савјета министара када је ријеч о економији, спремни смо провести све неопходне реформе које усагласимо са Владом Републике Српске и Владом Федерације БиХ, а које ће имати за циљ одржив и убрзан економски раст. У сарадњи са властима на ентитетском нивоу, предузећемо одлучне кораке у правцу смањења пореског оптерећења рада, како би подстакли конкурентност и омогућили додатно повећање плата", нагласио је Тегелтија.

С циљем унапређења пословног окружења и јачања јединственог економског простора, рекао је Тегелтија, инсистираће да Управа за индиректно опорезивање БиХ значајно скрати процедуре издавања ПДВ броја, а заједно са властима у Републици Српској и Федерацији БиХ радиће на пуном провођењу својих закона о електронском потпису и осигурању интероперабилности система електронског потписа у цијелој БиХ.

"Побољшаћемо наплату индиректних пореза, ојачаћемо капацитете за управљање јавним дугом, обезбиједићемо већу сигурност макроекономских пројекција и унаприједити буџетско планирање. Створићемо фискални простор за јавна улагања ради убрзања развоја саобраћаја, одрживе енергије и дигиталне инфраструктуре, те бољег повезивања БиХ са глобалном економијом. Припремићемо и ојачати пројекте дигитализације за јавни сектор и пословну заједницу", рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да ће нови Савјет министара, у сарадњи са међународним финансијским институцијама, ограничити запосленост, те издатке за плате и укупну потрошњу на плате у јавном сектору, радећи тако на унапређењу ефикасности и продуктивности јавне управе.

"У складу са обавезама из Заједничких социо-економских реформи за период 2019-2022. година, усвојићемо Закон о порезу на додату вриједност с циљем усклађивања с директивама ЕУ и подршке привредним друштвима. Такође, усвојићемо коначно и Закон о осигурању депозита, чиме ће се заокружити оквир за санацију банака у складу са Директивом о начинима за осигурање депозита и Директивом о опоравку и санацији банака. Пружићемо пуну подршку ентитетским владама како би се у потпуности имплементирао Пројекат јачања банкарског сектора у цијелој БиХ", нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, посебну пажњу посветићемо унапређењу дигиталне трансформације БиХ, како би се ослободио потенцијал ИТ сектора у унапређењу иновативности, конкурентности и развоју.

"Поред тога, провешћемо дигиталну трансформацију услуга кроз веће кориштење е-управе и е-услуга како би се упоставио предвидив, транспарентан, ефикасан и одговоран систем за подршку грађанима и привреди, а с друге стране омогућио систем за нове начине у борби против корупције", појаснио је Тегелтија.

С циљем побољшања управљања и транспарентности јавних предузећа, додао је он, заједно са властима на ентитетском нивоу, израдиће јавно доступне и хармонизоване Регистре јавних предузећа с ажурним информацијама о власништву, запосленим радницима и свеобухватним финанцијским извјештајима, укључујући стање дуга предузећа, те увести "OECD" принципе корпоративног управљања у јавна предузећа.

Он је најавио да ће нови Сајет министара, у сарадњи са пословном заједницом и њиховим удружењима, те властима на нивоу Републике Српске и Федерације БиХ, радити заједно на идентификацији мјера које је потребно спровести на нивоу БиХ, с циљем заштите домаће привреде, посебно пољопривредне производње. /наставиће се/тп


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: