ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

ПОЉОПРИВРЕДА - У ВРХУ ПРИОРИТЕТА У РАДУ НОВОГ САВЈЕТА МИНИСТАРА

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Зоран Тегелтија, чије би именовање за предсједавајућег Савјета министара требало да буде потврђено на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ, рекао је да ће сектор пољопривреде и руралног развоја бити у врху приоритета рада Савјета министара.

 

"Подржаћемо иницијативе надлежних министарстава и групација произвођача, за увођење прелевмана на основу Закона о спољној трговини. Радићемо на ревидирању тарифних квота, успостављању тржишно–информативног система, прецизнијем дефинисању тарифних ознака и мјерама за унапређење рада инспекцијских органа на границама", најавио је Тегелтија.

Износећи експозе пред посланицима Представничког дома парламента БиХ на данашњој сједници у Сарајеву, Тегелтија је рекао да ће подржати иницијативу влада Републике Српске и ФБиХ у вези са системским приступом забрани извоза сировине, односно забрани извоза трупаца и увођењу посебних тарифа на извоз сортимената нижег степена прераде.

"Приоритетно ћемо радити на унапређењу капацитета институција и земље у цјелини за повлачење средстава предприступних фондова у области пољопривреде и руралног развоја, те с тим у вези, координисаћемо и наставак активности на изградњи ИПАРД оперативне структуре и координацију процеса усклађивања правног и стратешког оквира, као и мјера аграрне политике са ЕУ правним оквиром, те правилима и процедурама предприступних фондова за пољопривреду и рурални развој", истакао је Тегелтија.

У области ветеринарства и безбједности хране, а због интензивних преговора са ЕУ којима се намеће потреба прихватања одређених стандарда и принципа, Тегелтија је рекао да је БиХ кроз многобројне посјете инспектора Дирекције Европске комисије за здравље и храну, који су извршили инспекцију у складу са општим одредбама ЕУ легислативе, успјела обезбједити извоз свих пољопривредних производа, осим црвеног меса, те је потребно учинити максималан напор да се што прије испуне сви предуслови за извоз ове врсте производа.

Према његовим ријечима, Савјет министара осигураће ефикасну координацију свих институција у ланцу надлежних за надзор над здравственом заштитом животиња, биљака и здравственом безбједности хране.

"У складу са успостављеним системима раног упозоравања на елементарне непогоде, те креираним мапама поплавног ризика и другим алатима који су у међувремену развијени, осигураћемо координацију институција на свим нивоима и обезбиједити средства за изградњу капацитета за превентивно дјеловање и спремност за суочавање са ризицима од климатских промјена. Наставићемо са активностима на јачању и изградњи нових система за одбрану од поплава и иригационих система како би се истовремено штитила и јачала производња, те штитила имовина и инфраструктура", нагласио је Тегелтија.

Он је додао да се интеграцијом регионалног тржишта, увођењем бесцаринског приступа земљама чланицама у процесу приступања ЕУ, на тржиште БиХ ствара конкурентски притисак који ће имати широк распон импликација на прољопривредну производњу и руралну привреду у БиХ.

"Неће сви произвођачи и прерађивачи у пољопривреди имати користи од побољшаног приступа тржишту за своје производе. Мање ефикасни пољопривредни прерађивачи и произвођачи, као и пољопривредници са слабим приступом тржиштима, нижим квалитетом земљишта и недовољним обимом производње, имаће потешкоћа у надметању са увезеним производима. Kао резултат промјена, очекује се да ће се производња и продаја појединих пољопривредних производа повећати, док ће производња осталих роба опасти", рекао је Тегелтија. /наставиће се/тп/дб