ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

ИМПЕРАТИВ У РАДУ - РАЗВОЈ ЕНЕРГЕТСКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА И САОБРАЋАЈНА ИНФРАСТРУКТУРА

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Зоран Тегелтија, чије би именовање за предсједавајућег Савјета министара требало да буде потврђено на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ, нагласио је да развој енергетских потенцијала БиХ мора бити императив у будућем раду Савјета министара.

 

Износећи експозе пред посланицима Представничког дома парламента БиХ на данашњој сједници у Сарајеву, Тегелтија је нагласио да је стабилан енергетски сектор питање стабилности, безбиједности и самосталности друштва, а тек онда комерцијално питање.

"БиХ су нужно потребна паметна улагања која ће значајније и циљано покренути економску активност, а гдје сектор енергетике има велику улогу. Домаћи и европски енергетски контекст у тренутном раздобљу пун је великих одлука, изазова и неизвјесности. Земље ЕУ предводе провођење политике чисте енергије, значајно мијењајући енергетске парадигме, регулаторне механизме и инвестиционе потребе. Оквирна енергетска стратегија БиХ до 2035. године даје смјер развоја енергетике у БиХ, те тражи прави баланс у контексту 'енергетске трилеме'", рекао је Тегелтија.

Наводећи да је свјестан ограничења која стоје пред Савјетом министара у области енергетике, Тегелтија сматра да је покретање инвестиционих улагања, тржишних и регулаторних реформи у свим сегментима енергетике, подржаних с чврстим и структурираним провођењем од свих кључних учесника, од критичне важности за БиХ.

Он је нагласио да се смјернице за развој енергетике у БиХ базирају на политикама одрживог развоја кроз три аспекта - сигурност снабдијевања,
конкурентност цијена и политику декарбонизације, односно чишће енергије.

"Јасан смјер развоја енергетике важан је предуслов за јачање инвестиционих активности у енергетици, што ће посљедично довести и до раста инвестиционих активности и у другим, повезаним привредним гранама, те имати шири позитиван учинак на цјелокупну економију", оцијенио је Тегелтија.

Када је ријеч о области саобраћаја, Тегелтија је у експозеу навео да та област мора допринијети одрживом и стабилном економском развоју кроз четири општа циља, а то су: осигурати институционалну ефикасност, финансијску одрживост, подстицање економског развоја и рјешавање еколошких и друштвених утицаја.

"Ова четири циља мораће бити постигнута кроз специфичне акције у складу са потребама и специфичностима Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта", појаснио је Тегелтија.

Имајући у виду позицију Савјета министара у процесу изградње кључних саобраћајница, Тегелтија је навео да ће нови Савјет министара урадити све да обезбиједе потребна финансијска средства за изградњу, те грантове који ће бити подршка ентитетима, и на тај начин ће обезбиједити све потребне услове за финансирање најзначајнијих пројеката у области саобраћајне инфраструктуре.

Према његовом мишљењу, кључни приоритети у БиХ у наредном периоду односе се на завршетак изградње Коридора "Пет це", изградњу ауто-путева Београд-Сарајево и Вукосавље-Брчко-Бијељина, изградњу моста преко ријеке Саве у Градишци, пуштање у саобраћај моста "Братољуб" у Братунцу, те успостављање пловности ријеке Саве.

"Успостављање путних комуникација са сусједним земљама и завршетак кључних путних праваца унутар БиХ, у сарадњи са ентитетима, биће још један од главних приоритета у раду Савјета министара", закључио је Тегелтија. /наставиће се/тп/дб