ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

ЛАЗАНСКИ: ПОСТОЈИ ПЛАН О ЗАЈЕДНИЧКОЈ ПРОИЗВОДЊИ ОРУЖЈА

 

БЕОГРАД, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Постоји план да Србија и Русија заједно производе оружје, укључујући и сложеније борбене системе, изјавио је амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански.

 

Лазански је након састанка предсједника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина у Сочију рекао за "Спутњик" да план постоји, али да руски предсједник није конкретно открио о чему је ријеч.

"Путин није ништа прецизирао, али могли бисмо да радимо вероватно неке оклопне транспортере, борбена возила пешадије, точкаше. Могли бисмо да сарађујемо на изради комплетног возила или неких делова тих возила", рекао је Лазански.

Према његовим ријечима, ту би се могло наћи простора за комплементарност двије индустрије.

"Мислим да се ради и о тешким камионима који би били истовремено за војне и цивилне сврхе. То је нешто што је председник Путин поменуо", рекао је Лазански.

Он је навео да Србија камионе "камаз" увози из Русије као возила која на себи носе самоходну хаубицу "нору 52Б".

"Треба да видимо да ли ту има простора да се ради, а мислим да има", рекао је Лазански, додајући да постоји и план заједничке производње неких сложенијих борбених система.

Он је, сумирајући резултате Вучићеве посјете Русији, оцијенио да је посјета била кратка, али ефикасна.

"Обухваћено је неколико тема, од енергетике преко питања Косова и војнотехничке сарадње, до подршке Русије Србији у свим међународним форумима, посебно у Савету безбедности", навео је Лазански.