ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

ЈАВНА УПРАВА МОРА БИТИ У ФУНКЦИЈИ ПРИВАТНОГ СЕКТОРА

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Зоран Тегелтија, чије би именовање за предсједавајућег Савјета министара требало да буде потврђено на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ, нагласио је да јавна управа мора бити у функцији приватног сектора као главне полуге привредног раста и истински сервис грађана.

 

"Циљ нам је да пажљивом реформом јавне управе дођемо до унапређења квалитета и учинка јавне управе", рекао је Тегелтија данас у Сарајеву подносећи експозе посланицима Представничког дома парламента БиХ.

Према његовим ријечима, процес реформе јавне управе проводи се посредством пројекта на којем БиХ ради већ неколико година, а који је већ дуго у застоју, због немогућности постизања договора о неким рјешењима.

"Савјет министара, у сарадњи са ентитетским владама, усвојиће потребне стратегије и акционе планове за реформу јавне управе и реформу управљања јавним финансијама, те успоставити заједнички оквир за праћење заснован на учинку и осигурати финансијску одрживост. Уједно, успоставићемо политичко тијело за доношење одлука у складу са уставним надлежностима и ојачати техничке координационе структуре, како би се унаприједио приступ реформи јавне управе на нивоу цијеле БиХ", истакао је Тегелтија.

Он је додао да ће нови Савјет министара у сарадњи са владама Републике Српске и Федерације БиХ измјенити законе о државној служби, осигуравајући поштовање начела заслуге у свим поступцима запошљавања, напредовања, отпуштања и побољшања управљања људским ресурсима. /наставиће се/тп