ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво05/12/2019

БХАНСА УСПЈЕШНО ПРЕУЗЕЛА КОНТРОЛУ ВАЗДУШНОГ ПРОСТОРА

 

МОСТАР, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ /БХАНСА/ ноћас је преузела контролу саобраћаја у цијелом ваздушном простору БиХ, изјавио је Срни замјеник директора БХАНСА Владо Ћућило.

 

Ћућило је додао да је авион компаније "Виз ер" био први који је летио у новом појасу.

Према његовим ријечима, БХАНСА је ноћас у 1.07 часова по локалном времену извршила транзицију система и авиона, те је у ваздушном простору БиХ на висини између 10.000 и 20.000 метара преузела авион компаније "Виз ер" који је летио на релацији Мадрид - Букурешт.

Ћућило је истакао да ће на овај начин доћи до драстичног повећања обима посла, имајући у виду да су оквирно до сада имали око 200 авиона дневно, док ће од сада бити до 1.500 авиона.

Он је подсјетио да је БХАНСА почетком 2016. године кренула у процес школовања нове генерације контролора летења, јер је то био један од кључних разлога зашто БиХ није могла да контролише ваздушни простор изнад 10.000 метара.

"Ове године почели су пристизати кандидати који су добијали дозволу контролора летења, тако да је БХАНСА добила нових 25 контролора, што је Агенцији омогућило преузимање горњег појаса неба", појаснио је Ћућило, те додао да ће их до половине наредне године бити 30.

Он је навео да БХАНСА има два центра контроле - један је у Бањалуци гдје се врши контрола летења на висини до 10.000 метара, а други у Сарајеву гдје се врши контрола у појасу од 10.000 до 20.000 метара.

Ћућило је подсјетио да је Агенција 2014. године преузела контролу над небом БиХ, али у ограниченом простору, односно у висинском дијелу до 10.000 матара.

"Након тога смо кренули у фазу два Стратегије развоја Система за управљање ваздушним саобраћајем у БиХ /АТМ Стратегија БиХ/ у висинском дијелу од 10.000 до 20.000 метара, гдје се дешава највећи ваздушни саобраћај", појаснио је Ћућило.

Према његовим ријечима, БХАНСА је ноћас преузела око 80 одсто додатног ваздушног саобраћаја који се дешава у ваздушном простору БиХ.

"У појасу до 10.000 метара је 20 одсто саобраћаја, што оквирно значи да смо ми имали око 200 авиона дневно, док ћемо сада имати до 1.500 авиона у зависности од тога да ли је љетни или зимски мјесец", рекао је Ћућило.

Он је нагласио да је то драстично повећање обима посла, што изискује додатно залагање људи, али ће донијети и додатна средства БХАНСА-и, те буџету БиХ.