ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

ЗА РЈЕШАВАЊЕ МИГРАНТСКЕ КРИЗЕ НЕОПХОДНА КООРДИНАЦИЈА СВИХ НИВОА ВЛАСТИ

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Зоран Тегелтија, чије би именовање за предсједавајућег Савјета министара требало да буде потврђено на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ, рекао је да је повећан прилив миграната у БиХ у прошлој и овој години открио бројне недостатке и непостојање координације између различитих нивоа власти.

 

"Мигрантска криза већ дуже времена представља велики социјални проблем, а прије свега и безбједносни. Међутим, власт у претходном периоду није имала адекватан одговор на овај растући проблем. Кроз реаговање на повећане миграцијске токове власт у БиХ показала је значајне институционалне и координационе слабости, а миграциона политика спада у искључиву надлежност нивоа БиХ. Механизми одговора на кризу који се односе на контролу граница су слаби и захтијевају значајна побољшања", указао је Тегелтија.

Подносећи експозе посланицима Представничког дома парламента БиХ, он је оцијенио да Министарство безбиједности, нажалост, није успјело осигурати дјелотворну координацију и осигурати адекватан надзор граница, идентификацију и регистрацију миграната.

Према његовим ријечима, ово питање је погоршано непостојањем одговарајуће анализе ризика, криминалистичких обавјештајних података и размјене биометријских података.

"Ипак, с обзиром на величину проблема, посветио сам питању мигрантске кризе посебну пажњу и овом екпозеу. Прецизније говорећи, затварање мигрантске руте преко централне Србије према Мађарској и источној Хрватској крајем 2017. године, довело је до отварања рута према БиХ. До тада су у БиХ регистровани само спорадични случајеви илегалног преласка границе. Овај проблем је ескалирао у 2018. и 2019. години, током којих је од Службе за послове са странцима БиХ регистровано више од 25.000 илегалних миграната на годишњем нивоу. О величини проблема говори и податак да је само у 2015. години у Србији регистрован прелазак око 750.000 миграната", навео је Тегелтија.

Он је нагласио да је кључни проблем што мигранти, који готово несметано долазе у БиХ, не посједују лична документа како би се могао утврдити њихов идентитет.

"То су углавном мушкарци, старости до 35 година, који на територију БиХ улазе илегално, кршећи међународне и домаће прописе. Сходно наведеном, постоји оправдана бојазан да је ријеч о безбједносно интересантним лицима, која се могу довести у везу са терористичким организацијама и учешћем на страним ратиштима. Већина ових особа у БиХ улази из Србије, док мањи дио стиже из Црне Горе. У оба случаја за уласке у БиХ се користе различити локалитети у пограничном појасу који не спадају у службене граничне прелазе", истакао је Тегелтија.

Он је оцијенио да ниједан орган нити држава не може самостално ријешити овај безбједносни проблем, те је потребно дјеловати заједно и тражити регионално рјешење.

"У оквиру ових активности неопходно је строго се придржавати Уставом и законом прописаних надлежности и овлашћења. Сви имамо професионалну, људску и моралну обавезу да предузмемо све што је у нашој моћи да заштитимо територију и грађане и очувамо повољан безбједносни амбијент. У рјешавању ове кризе од изузетног значаја је синхронизовано и заједничко дјеловање Координационог тијела за питања миграција у БиХ, Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске и надлежних субјеката у кантонима који су највише изложени проблемима у вези са кретањем илегалних миграната", оцијенио је Тегелтија.

Он је најавио да ће Савјет министара у наредном периоду ставити у фокус реализацију одређених активности, међу којима је и интензивирање сарадње и правовремена размјена информација свих надлежних субјеката у региону с циљем да се идентификују и ставе под надзор и контролу сва лица која су на било какав начин повезана са терористичким организацијама или учешћем на страним ратиштима.

"Неопходно је додатно материјално и техничко опремање Граничне полиције БиХ и других полицијских агенција које директно пружају помоћ Граничној полицији у складу са потписаним споразумима, имајући у виду да контрола тзв. природних граница према Црној Гори и Републици Србији, контрола на досадашњи начин не може дати одговарајући успјех", истакао је он.

Према његовим ријечима, средства за ове намјене потребно је обезбиједити из властитог буџета и путем сарадње са међународним партнерима.

"Прије свега, потребна је набавка опреме за дневно и ноћно осматрање, различите врсте сензорских и радарских система за откривање илегалних прелазака, дронова за надзор границе, опреме за документовање, теренска возила... Такође, потребно је обезбиједити додатна финансијска средстава за материјалне трошкове /гориво, одржавање возила, додаци на плате за прековремени рад, смјештај на терену, трошкови кориштења телекомуникационе опреме и слично/", нагласио је Тегелтија.

Он је навео да је потребно обезбиједити и пријем нових полицијских службеника у Граничној полицији БиХ, с обзиром на тренутну кадровску непопуњеност и изражену проблематику из домена надлежности Граничне полиције.

"Потребно је, такође, оптималније користити постојеће људске капацитете њиховим ангажовањем на најугроженијим подручјима. Такође, треба наставити са пружањем помоћи Граничној полицији БиХ од МУП-а Републике Српске и полицијских агенција са нивоа БиХ, односно Сипе и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, као и кантоналних и федералног МУП-а у оквиру њихове територијалне надлежности", додао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, пружање помоћи треба организовати на основу потписаних споразума о пружању помоћи Граничној полицији БиХ, у мјери која неће умањити оптимално испуњавање њихових примарних задатака.

"Неопходно је појачати мјере на спречавању, откривању и процесуирању лица и криминалних група које се доводе у везу са кријумчарењем миграната, а са посебним акцентом на облике организованог и прекограничног криминалитета. Са жртвама кријумчарења поступати у складу са домаћим законодавством, међународним конвенцијама и препорукама", навео је Тегелтија.

Он сматра да је неопходно интензивирати сарадњу на регионалном нивоу, као и сарадњу са Међународном организацијом за миграције, те да је од виталног значаја заштита источне границе, са основним циљем смањења прилива миграната на територију БиХ. /наставиће се/тп/дб