ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

АКТИВНОСТИ С ЦИЉЕМ РЈЕШАВАЊА ПИТАЊА ИЗБЈЕГЛИЦА, РАСЕЉЕНИХ И ПОВРАТНИКА

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Зоран Тегелтија, чије би именовање за предсједавајућег Савјета министара требало да буде потврђено на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ, рекао је да рјешавање питања избјеглица, расељених лица и повратника мора бити приоритет у мандату новог Савјета министара, а активности ће се одвијети у три сегмента - обнова стамбених јединица и објеката, одрживи повратак и електрификација.

 

Када је ријеч о сегменту обнове стамбених јединица и објеката, Тегелтија је најавио да ће се активности на рјешавању отворених питања у том домену проводити кроз регионални Програм стамбеног збрињавања, Пројекат затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења, Пројекат реконструкције стамбеног фонда, преко Саудијског развојног фонда, Пројекат реконструкције стамбеног фонда, преко Фонда за међународни развој и Пројекат стамбеног збрињавања Рома.

"Да би обезбједили одрживи повратак, радићемо на обнови комуналне и социјалне инфраструктуре, а посебан сегмент биће електрификација. Према томе, нови Савјет министара интензивно ће проводити мјере које ће осигурати одрживи повратак прогнаних и расељених лица", појаснио је Тегелтија.

Подносећи експозе пред посланицима Представничког дома парламента БиХ, Тегелтија је навео да ће политике које пружају прилике младим људима, женама и осталим осјетљивим категоријама бити у посебном фокусу Савјета министара.

"Велики одлазак квалификоване радне снаге остаје један од најхитнијих и најозбиљнијих изазова за земљу. Нажалост, образовање и даље не пружа једнаке могућности за све, а при том мислим на ученике из реда мањина и оне са инвалидитетом", рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да БиХ и даље пати од неусклађености вјештина са тржиштем рада, док готово 90 одсто незапослених остаје дугорочно незапослено, а посебно се жене и млади суочавају са изазовима у запошљавању.

Према најновијој анкети о радној снази из 2018. године, каже Тегелтија, стопа незапослености младих износи 38,8 одсто, док је, поређења ради, стопа незапослености младих у ЕУ 14,5 одсто.

"Само је око једне трећине свих радноспособних жена економски активно, било да су запослене или траже запослење, док би БДП земље у просјеку могао бити 20 одсто већи уколико би жене учествовале на тржишту рада на истом нивоу као и мушкарци. Стална висока разлика у запослености код полова од преко 20 процентних поена није се побољшала посљедњих година и двоструко је виша од просјека ЕУ", прецизирао је Тегелтија.

С тим у вези, најавио је он, Савјет министара ће, у сарадњи са владама Републике Српске и ФБиХ, осигурати подстицаје и посебне програме финансирања предузетничког капитала и предузетништва младих, како би се поједноставило оснивање предузећа од стране младих људи, посебно у секторима високог потенцијала као што су туризам, услужне дјелатности, информационе технологије и креативне индустрије.