ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/12/2019

ЂУРАН: ПРВИ ПУТ СЕ ДЕТАЉНО УРЕЂУЈЕ ОБЛАСТ ШКОЛА СПОРТА

 

БАЊАЛУКА, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Помоћник министра за спорт Републике Српске Марио Ђуран изјавио је Срни да Нацрт закона о спорту омогућава претпоставке да Српска изгради квалитетан спортски систем од школског, аматерског до врхунског.

 

"Први пут се детаљно уређује област школа спорта и рада са дјецом и дефинише ко и на који начин може радити са нашом дјецом. Важно је што је обухваћена и област школског спорта и омогућено квалитетно функционисање савеза за школски спорт. Стварамо и адекватну здравствену заштиту спортиста", истакао је Ђуран.

Он је нагласио да се Министарство обавезало да ће финансирати један здравствени преглед за око 40.000 младих спортиста у току године.

"На овај начин смо показали да нам је здравље спортиста на првом мјесту", рекао је помоћник министра за спорт.

Он је оцијенио и да ће могућност трансформације спортских клубова унаприједити врхунски спорт који је важна привредна грана у развијеном свијету.

"Посебну пажњу посветили смо и финансирању младих спортиста и пореским олакшицама у погледу њиховог стипендирања, што ће довести до адекватног награђивања наших младих спортиских талената", појаснио је Ђуран.

Он је навео да ће Република Српска добити и систем врхунске здравствене заштите спортиста што ће смањити могућност страдања, прије свега младих спортиста који имају могућа кардиоваскуларна обољења.

"Овај свеобухватни нацрт закона који садржи 174 члана детаљно и прецизно уређује област спорта и уколико буде усвојен, захваљујући њему, очекујемо снажан развој спорта Републике Српске", истакао је Ђуран.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је јуче Нацрт закона о спорту којим се квалитетније уређују поједини сегменти спортског система, а посебно развоја широке базе школског и универзитетског спорта.