ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво06/12/2019

ЗАТРАЖИТИ ИЗРУЧЕЊЕ ГЕНЕРАЛА ЂУКИЋА СРБИЈИ

 

БЕОГРАД, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је као скандалозну и антиевропску намјеру Хрватске да и даље судски прогони генерала Борислава Ђукића, те позвао Министарство спољних послова Србије да због тога упути протест Загребу и затражи његово изручење Београду.

 

Линта је оцијенио да монитрани процес генералу Ђукићу није само суђење једном човјеку, већ и ЈНА, Војсци Републике Српске Крајине /РСК/, крајишким Србима и Србији, да би се оправдала злочиначка политика усташког режима Фрање Туђмана, чији је циљ био стварање етнички чисте велике Хрватске.

"Такође, циљ судских процеса јесте да се оправда бесмислена оптужба хрватске стране да су Срби, тобоже, били агресори и злочинци, а Хрвати жртве које су водиле ослободилачки рат", упозорио је Линта.

Он је констатовао да је трагична чињеница да је пензионисани генерал ЈНА Борислав Ђукић новембра прошле године у Жупанијском суду у Сплиту осуђен на девет година у класичном монтираном процесу за наводни ратни злочин - рушење бране "Перућа", саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је навео да је током судског поступка против генерала Ђукића направљен низ незаконитих радњи и није изведен ниједан доказ да је био близу бране "Перућа" и наредио подређенима да активирају експлозив.

"Осим тога, хрватско тужилаштво је, по налогу хрватских власти, против генерала Ђукића покренуло други монтирани судски процес и подигло оптужницу за наводне ратне злочине на подручју Шибенско-книнске жупаније", рекао је Линта.

Он је нагласио да је генерал Ђукић своју војничку дужност обављао часно и поштено и није починио било какав ратни злочин, за шта га, на основу лажних доказа, терети хрватско тужилаштво.

"Генерал Ђукић је у оружаним сукобима учествовао као официр ЈНА и помагао у спасавању нападнутих припадника ЈНА, њихових породица и заштити српског народа", навео је Линта.