ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/12/2019

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА НЕДЕЉКУ МИTРОВИЋУ

 

БАЊАЛУКА, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Банском двору у Бањалуци данас је одржана комеморација поводом смрти дугогодишњег предсједника Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељка Митровића.

 

Комеморацији су, поред чланова породице, присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Недељко Митровић био частан, достојанствен и одмјерен човјек, детаљан, упоран и неуморан у борби за бољи положај и статус породица и дјеце погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

"Са осјећањем најдубљег бола данас се опраштамо од Недељка Митровића, од великог човјека, супруга, оца, дједа, од нашег пријатеља и великог борца за истину о страдању српског народа у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату", навела је Цвијановићева обраћајући се на комеморацији.

Она је констатовала да одлазак човјека који је дао огроман допринос тражењу несталих бораца и цивила представља ненадокнадив губитак, прије свега, за његову проодицу, али и за његове пријатеље, сараднике, као и за цијелу Републику Српску коју је својом борбом за истину и правду заувијек задужио.

"Од краја рата, па све до посљедњег тренутка Недељко је свој живот посветио активном тражењу несталих лица у Одбрамбено-отаџбинском рату. Нажалост, његова борба је била и личне природе, па је, помажући другима да пронађу чланове своје породице нестале у ратном вихору широм Републике Српске и БиХ, истовремено тражио и свог 19-годишњег сина Славишу који је нестао у септембру 1995. године", нагласила је предсједник Српске.

Судбина је хтјела, рекла је Цвијановићева, да својим несебичним и преданим радом помогне многим породицама, родитељима, мајкама и очевима, да пронађу своје најмилије и достојанствено их сахране.

"Нажалост, напустио је овај свијет не пронашавши свог Славишу и не сазнавши истину о његовом страдању", навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Недељко Митровић био потпуно предан и посвећен овом племенитом задатку и борио се снагом родитеље и предсједника ове организације.

Цвијановићева је нагласила да је био неуморан и у борби против неправде и политичке манипулације, која је, нажалост, пратила процес тражења и идентификације несталих на нивоу БиХ уз учешће међународног фактора.

"Током претходних година, обављајући различите функције у институцијама Републике Српске, сарађивала сам са Организацијом на чијем је челу био Недељко Митровић и имала сам прилику да често разговарам с њим. Био је частан, одмјерен, достојанствен човјек, детаљан и упоран у борби за бољи статус и положај бораца и дјеце погинулих и заробљених бораца и несталих цивила", рекла је Цвијановићева.

Био је, каже она, обиљежен тугом, оном посебном, родитељском коју у себи носе очеви и мајке који нису успјели пронаћи своју дјецу и достојанствено их сахранити, што је, нажалост, судбина многих наших породица у Републици Српској.

"Сигурна сам да ће Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила наставити да се креће оним путем којим је, као њен предсједник, неуморно и предано корачао Недељко Митровић. Задатак свих нас који смо га познавали, јесте да чувамо сјећање на великог борца и часног човјека какав је био Недељко", поручила је предсједник Републике.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Недељко Митровић оставио немјерљив печат овом времену и Републици Српској, коју је изнад свега волио и поштовао, да је био свједок његових многих борби и да је у својим активностима водио рачуна да Српске не буде доведена у питање.

Додик је изразио захвалност Митровићу за све што је учинио за Републику Српску у процесу тражења несталих Срба.

"Отишао је важан човјек међу нама, човјек који се несебично борио за правду и истину носећи своју тугу и бол за сином којег је изгубио у протеклом рату", рекао је Додик новинарима.

Додик је рекао да је за њега одлазак Митровића био изненадан, јер није знао да је био болестан нити је то показивао приликом многих њихових сусрета.

"Митровића је морио губитак сина и неправда која је чињена према Србима. Био је човјек који је за све тражио истину, али је видио да та истина није на дохват руке јер су разне организације, и међународне и судски систем у БиХ, радили на томе да се направи један стереотип, који је раније постављен, да су Срби кривци, да је легитиман ратни циљ убити српског цивила или починити злочине над Србима", истакао је Додик.

Комеморацији су присуствовали директор Републичког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, представници Републичке и бањалучке организације породица заробљњених, погинулих бораца и несталих цивила, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, чланови породица погинулих.

Недељко Митровић преминуо је 4. децембра у Београду у 78. години, а биће сахрањен данас у 13.00 часова на бањалучком гробљу "Свети Пантелија".