ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика07/12/2019

ЂУРИЋ: ЕУ ДА КАЖЕ ДА ЛИ ПОДРЖАВА УВОЂЕЊЕ ВЕРБАЛНОГ ДЕЛИКТА

 

БЕОГРАД, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је данас ЕУ да јасно каже да ли подржава увођење вербалног деликта и забрану слободе изражавања Србима на Косову и Метохији, након што је Иван Тодосијевић осуђен на двије године затвора због изјаве о наводном злочину у Рачку.

 

Ђурић је позвао ЕУ и да се изјасни да ли је Тодосијевић, бивши министар управе и локалне самоуправе у приштинској влади и функционер Српске листе, жртва новог политичког апартхејда, уз њихову подршку или без ње.

"На основу изјаве Канцеларије ЕУ у Приштини можемо да закључимо да се линч који се спроводи против Ивана Тодосијевића, који је осуђен на две године затвора само што је казао истину и усудио се да каже да је Рачак био лажни повод за противправну агресију, те да је деловање ОВК било терористичко и да оно што се десило у Рачку није био геноцид и масакр, спроводи уз њихову подршку", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Ђурић је указао да је Тодосијевић осуђен јер неко жели да враћа регион у прошлост и Србима забрани право да изнесу свој суд и политички став, какав год био, о дешавањима и догађајима прије 20 година.

Он је подсјетио и да је шеф финских патолога Хелена Ранта, која је спроводила истрагу у Рачку и која у својим извјештајима 2006. године није жељела да употребљава термин масакр, рекла да је тадашњи шеф мисије ОЕБС Вилијем Вокер приморавао да то напише.

Ђурић је поновио да је Тодосијевић жртва прогона, а ЕУ се придружује томе.

"Нека господа из Брисела одговоре зашто 2.441 дан нема заједнице српскох општина, зашто 380 дана трају таксе од 100 одсто. Јесу ли то европске вредности и принципи?", рекао је Ђурић.