ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/12/2019

МИГРАНТСКУ КРИЗУ РЈЕШАВАТИ СА НОВИМ МИНИСТРОМ БЕЗБЈЕДНОСТИ

 

БАЊАЛУКА, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија најавио је да ће са новим министром безбједности бити направљен план за рјешавање мигрантске кризе у БиХ, те да представници ЕУ, колико год покушавали да обезбиједе новац за њихов останак на овом простору, неће у томе успјети.

 

Тегелтија је навео да у наредном периоду о овом питању очекује много бољу сарадњу међу полицијским агенцијама у БиХ.

Он је истакао да највише замјерки у раду претходног Савјета министара има на лош однос према мигрантској кризи и потцјењивању тог проблема.

"БиХ не може сама да ријеши овај проблем, који се не смије потцјењивати, јер тако међународној заједници и сусједним земљама показујемо да смо затворено мјесто када је ријеч о мигрантској кризи. Имате неконтролисан улазак, а са друге стране све је урађено да ти људи не могу да изађу из БиХ", рекао је Тегелтија за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је додао да без пуне сарадње свих институција и безбједносних агенција, као и са међунарадном заједницом проблем миграната у БиХ неће бити ријешен већ само пријети да ескалира.

"Ако се оваквим темпом настави, број миграната ће идуће године бити већи од броја становника у многим локалним заједницама", оцијенио је Тегелтија.

Ово је и велики хуманитарни проблем, додао је он, јер се мигранти сусрећу са нехуманим условима живота, али одговорност за то, каже, не сноси само БиХ.

Када је ријеч о формирању Савјета министара, Тегелтија очекује да би до сриједе требало да буду позната имена кандидата за свих девет министара и десет замјеника да би биле донесене одговарајуће одлуке о именовању и упућене у процедуру провјере.

Он вјерује да би, уколико буде добре сарадње, Савјет министара требало да буде формиран 18. децембра.

Тегелтија је подсјетио на одлуке Извршног комитета СНСД-а да кандидати за министарске позиције буду Сташа Кошарац и Војин Митровић, док остале политичке партије из коалиције треба да одрже састанке својих органа и одлуче о кандидатима.

"Те одлуке саопштиће надлежни органи странака. Постоје одређена имена која су већ неко вријеме у оптицају, те ће нека бити потврђена, а нека не", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је одлучан да заједничким радом са ентитетима у БиХ унаприједи рад администрације и направи ефикасну јавну управу која ће бити у функцији привреде и грађана.

"Потребно је урадити реформу јавне управе, прераспоредити послове између појединих агенција, јер се у појединим стварима дупламо, док у другим имамо недовољан број запослених", рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о процесу европских интеграција и приступање ЕУ, Тегелтија је оцијенио да је то најбољи оквир за реформу и стварање бољег друштва у БиХ, да о процесу приступања постоји велики степен сагласности у оба ентитета, те очекује да се он убрза и мијењају ствари да би БиХ добила кандидатски статус.

Коментаришући улогу међународне заједнице у БиХ, Тегелтија је рекао да високи представник у БиХ има своју функцију и мјесто у цивилним пословима, али да он није био сагласан са многим његовим политичким ставовима и нада се да неће бити много односа са ОХР-ом, који се поново мање-више бави политичким питањима.

"Нама је циљ да се бавимо економијом и питањима обичних грађана", нагласио је Тегелтија, који сматра да фокус треба да буде на сарадњи са међународним финансијским институцијама, јер без њихових додатних средстава није могуће провести велике инвестиционе пројекте.

Он је истакао важност Међународног монетарног фонда, чије присуство представља финансијску стабилност, те сматра да се са њима може направити добар аранжман.

О сарадњи БиХ и НАТО, Тегелтија каже да она постоји и да се мора наставити, јер многа безбједносна питања без НАТО-а не могу бити ријешена на овом простору, док је о тврдњама опозиције у Репубици Српској да Програм реформи БиХ представља АНП рекао да представљају политичка питања.

"Дођете у тренутак када губите оно што сте грчевито чували и што сте незаслужено добили 2015. године и тражите било какав начин да оптужите друге, којима су грађани дали глас да формирају власт", оцијенио је Тегелтија.

Говорећи о раду претходног сазива Савјета министара, Тегелтија је рекао да је повјерење између предсједавајућег Савјета министара и премијера ентитета у посљедње двије године подигнуто на већи ниво.