ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет08/12/2019

ПОТРЕБНО ПРЕИСПИТАТИ ПРАВИЛА БУЏЕТСКОГ ДЕФИЦИТА

 

ФРАНКФУРТ, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Нови европски комесар за економију Паоло Ђентилони рекао је да би ЕУ требало да преиспита строга правила буџетског дефицита како би се одговорило на климатске ризике и слаб привредни раст.

 

Он каже да су прописи, чији је циљ да осигурају буџетску дисциплину међу чланицама ЕУ, настали као продукт финансијске кризе и да их је потребно ажурирати.

"Ми сада имамо другачије изазове - борбу против климатских промјена, као и опасност од ниског привредног раста и ниске инфлације дужи временски период", рекао је Ђентилони за сутрашње издање листа "Зидојче цајтунг".

Пакт ЕУ о расту и стабилности лимитира буџетски дефицит на три одсто бруто домаћег производа, а укупни дуг на 60 одсто БДП-а земаља чланица.

Неке земље су постигле ове циљеве након више година штедње или захваљујући економској срећи, док друге прилично заостају са нагомиланим дуговима.

Критичари већ дуго наводе да је државама потребна већа флексибилност како би могли да потроше тамо гдје је потребно и како би појачали привредни раст, наводи АФП.

Ђентилони, бивши премијер Италије, рекао је да ће покренути "консултације" "за" и "против" ових прописа, а нови приједлози у том смислу планирани су за другу половину 2020. године.

Италија, дубоко задужена земља, једна је од најгласнијих противника актуелних буџетских прописа.

Међутим, захтјеви Италије за реформама наишли су на жесток отпор богатијих земаља ЕУ које не желе да се умањи притисак на Рим који је познат по хроничном прекомјерном трошењу.