ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/12/2019

САНА МАРИН НАЈМЛАЂИ ПРЕМИЈЕР У СВИЈЕТУ

 

ХЕЛСИНКИ, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Сана Марин /34/ постаће најмлађи премијер у свијету као предводник нове коалиционе владе у Финској.

 

Она је до сада обављала функцију министра саобраћаја, а за премијера ју је одабрала њена Социјалдемократска партија послије оставке досадашњег предсједника владе Антија Ринеа.

Маринова ће предводити коалицију лијевог центра, коју чини пет странака, а на челу свих партија су жене, пренио је Би-Би-Си.

Рине је поднио оставку након што је изгубио повјерење једног члана коалиције због начина на који је рјешавао штрајк у пошти.

Када буде преузела функцију, Маринова ће бити најмлађи премијер у свијету. Премијер Новог Зеланда Џасинда Арден има 39 година, а предсједник украјинске владе Олексиј Хончарук има 35 година.

"Пред нама је много посла на обнови повјерења", рекла је новинарима Маринова, која је у парламенту добила подршку тијесне већине.

Она је умањила значај своје младости и рекла да никада није обраћала пажњу на своје године или пол.

"Размишљам о разлозима због којих сам ушла у политику и оним стварима због којих сам добила повјерење изборног тијела", рекла је Маринова.

Она ће бити трећа жена у историји на положају премијера Финске. Социјалдемократе су добиле највише гласова на изборима у априлу и имају право да именују премијера на челу коалиционе владе.