ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/12/2019

У БЕОГРАДУ ПРОМОВИСАН ФИЛМ "ТРАГОМ ИСТИНЕ - ГДЕ СУ"

 

БЕОГРАД, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Филм "Трагом истине - где су", у којем породице несталих Срба и Албанаца са Космета кроз кратка свједочења о киднаповању и потрази за најмилијима говоре о трагедији и траже одговорност не само починилаца, него и међународне заједнице која је то дозволила, промовисан је данас у Београду поводом 10. децембра - Међународног дана људских права.

 

Предсједник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Верица Томановић изјавила је да је филм, који је премијерно приказан у београдском "Медија центру", потврда да су се на Космету догодили злочини које човјечанство не памти и неће видјети и да су тамо над Србима погажена сва међународна права.

Томановићева је рекла да трагичне приче морају бити запамћене и намијењене су непоткупљивој савјести човјечанства.

"Некажњени злочинци добили су легитимитет и легалитет, а Космет је, захваљујући онима који нису заштитили Србе и остале жртве терориста, постао место највећег стратишта", рекла је Томановићева.

Предсједник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је да је најтежа порука филма та да су се киднаповања и убиства Срба одиграла у присуству 50.000 страних војника који су дошли на Космет да би били гарант новог живота.

"А, они су били не само неми посматрачи, него и актери и скретничари злочинаца", рекао је Одаловић.

Одаловић је указао да је одговорност припадника међународне мисије не само што нису спријечили злочин, већ што о том злочину ћуте већ двије деценије.

"Ми до данас немамо ниједну пресуду и то вређа. Порука је да злочини не смију остати некажњени, али и да оваква `мисија мира`, каква је била на Космету, нигде више не треба да буде. Ово је била мисија која је дозволила злочине, дозволила протеривање 250.000 Срба, као и киднаповања. `Жута кућа` се десила после 10. јуна 1999. године", подсјетио је Одаловић.

Аутор филма Јелена Божовић захвалила је породицама жртава за искреност и снагу коју су показале како би филм настао и био предочен јавности.

Божовићева је рекла да се током интервјуа са члановима породица суочила са огромном количином патње и бола, али да, како је нагласила, новинар не смије да плаче, него треба да ради свој посао и покаже шта је зло.

Режисер Јовица Крстић рекао је да је филм прављен за историју, јер ће оно што није документовано - појести вријеме.

"Ова сведочења морају да буду остављена за генерације које долазе, да се не понови. Трагали смо и трагаћемо - ова прича није завршена", рекао је Крстић.

Крстић је поручио и да овај филм није крај и потребно је да буде представљен домаћој и страној јавности.

"Да људи спознају снагу једне Слободанке Крстић која не одустаје од потраге за синовима Миодрагом и Милорадом и неће никада", поручио је Крстић.