ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/12/2019

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О МИЛУТИНУ МИЛАНКОВИЋУ

 

НОВИ ГРАД, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У градској галерији у Новом Граду данас је отворена изложба о Милутину Миланковићу, коју је Савез иноватора Републике Српске организовао поводом 140 година од рођења овог српског научника.

 

Генерални секретар Савеза иноватора Љубиша Пашић рекао је да је изложбена поставка до сада била у 14 локалних заједница, те да је планирано да до краја идуће године буде у свим градовима Српске.

"Изложба је албум стваралаштва и научних достигнућа Миланковића. Он је уз Николу Теслу и Михајла Пупина један од српских великана. За разлику од Тесле и Пупина, за Миланковића се мало зна у његовом народу", навео је Пашић.

Професор физике у новоградској Гимназији "Петар Кочић" Бранко Љепоја истакао је да је Миланковић био свестран научник који је објединио бројне научне дисциплине и спојио их са математиком.

"Резултат тога је његово животно дјело `Канон осунчања земље и његова примјена на проблем ледених доба`", рекао је Љепоја.

Изложбена поставка са 28 постера на којима су приказани дјело и дотигнућа овог српског научника биће у Новом Граду до 20. децембра.

Директор Културно-образовног центра Дражен Бабић рекао је да је изложба резултат сарадње са Савезом иноватора Републике Српске.

"Надам се да ће ова сарадња бити настављена. Изложба је дио културних манифестација организованих овог мјесеца у нашем граду", напоменуо је Бабић.

Миланковић /1879-1958/, који је био академик и професор Универзитета у Београду, аутор је низа научних радова из математике, климатологије, астрономије, геологије, геофизике, географије и грађевинарства.

У свијету је остао познат као аутор астрономске теорије климатских промјена којом је објаснио мистерију леденог доба.

Овог српског великана наука је сврстала у сам врх водећих умова 20. вијека.

Његово име носи по један кратер на Мјесецу и Марсу, као и један планетоид.