ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/12/2019

"БИЈЕЛИ КОМБИЈИ" СА "ФЕЈСБУКА" ИЗАЗВАЛИ СТРАХ

 

БАЛТИМОР 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Непровјерене гласине на "Фејсбуку" довеле су до застрашујућих прича о бијелим комбијима у америчком граду Балтимору у којима отмичари силују и убијају жене, а затим продају њихове органе.

 

Мада нема доказа који указују да се то догађа, серија постова на "Фејсбуку" довела је до иступа градоначелника Балтимора, који је подлегао гласинама.

"Не паркирајте кола близу бијелог комбија. Важно је да имате мобител за случај да вас неко покуша отети", поручио је у телевизијском разговору градоначелник Бернард Џек Јанг.

Градоначелник признаје да му балтиморска полиција није рекла ништа о тим случајевима, али да је видио информације о томе "Фејсбуку".

Истовремено, балтиморска полиција наводи да су свјесни постова на друштвеним мрежама, али да нису примили никакве пријаве о стварним инцидентима.

Гласине о отмицама и силовањима жена у бијелим комбијима у Балтимору подијељене су посљедњих седмица и на нивоу САД на стотине хиљада пута на "Фејсбуку" и видјели су их милиони корисника.

Већ су се јавиле и особе које имају бијеле комбије, жалећи се да су изложене матретирању.

За то вријеме, како преноси Си-Ен-Ен, организације које се баве трговином људима упозоравају да ће прича о бијелим комбијима одвући пажњу са већег проблема.

Морамо се побринути да у јавност излазе тачне информације, посебно зато што је Балтимор центар трговине људима у САД, наводе из тих организација.

У америчкој савезној држави Џорџији полиција је истраживала извјештаје о "сумњивом бијелом комбију" и затражила од грађана да умјесто што пишу на "Фејсбуку" назову полицијску станицу.

Феномен "бијелих комбија" већ годинама постоји на "Фејсбуку", али и они који шире те гласине не могу, углавном, да их поткријепе.