ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/12/2019

НОВЕ САНКЦИЈЕ ВАШИНГТОНА, НА СПИСКУ И ДРЖАВЉАНИ СРБИЈЕ

 

ВАШИНГТОН, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министарство финансија САД увело је санкције за 17 појединаца и 29 правних лица из Србије, Летоније, Венецуеле и Кипра.

 

Међу санкционисаним лицима из Србије налази се Слободан Тешић, као и компаније "Партизан тек", "Техноглобал системс" Београд, "Гравит лимитид" и "Карсо лимитид", чији је он власник или којима управља.

Тешић је 21. децембра 2017. године означен као један од највећих трговаца оружјем на Балкану, а скоро десет година му је забрањено путовање због кршења санкција УН на извоз оружја у Либерију.

У документу Министарства наводи се да је Тешић директно или индиректно вршио подмићивање или пружао финансијску помоћ са циљем обезбјеђивања уговора о трговини одужјем са разним земљама.

Након што је означен као један од највећих трговаца, Тешић је наставио да дјелује као партнер из сјенке у компанијама чији је директан власник или руководилац.

Санкције су уведене и Тешићевим сарадницима, међу којима су његов заступник у међународној трговини Горан Андрић, који директно или индиректно управља компанијом "Велком Трејд" Београд, директор и секретар компаније "Финрост" на Кипру и представник компаније "Фалкон стратеџис" Есад Капиџић, генерални директор "Партизан тек", "Техноглобал системс" Београд Небојша Шаренац, као и директор "Партизан тек" Зоран Петровић.

На листи се налазе још и власник компаније "Вектура транс" Милан Суботић, представник компаније "Аранекс" Желимир Петровић, власник 50 одсто компаније "Фалкон стратеџис" Сретен Цвјетковић и директор "Техноглобал системс" Љубо Маричић.

Међу санкционисаним компанијама које су повезане са Тешићем налазе се "Мунсторм ентерпрајзис" и "Тардигрејд лимитид" са Кипра, као и "Бизнис диверзити лимитид" у Хонг Конгу.

Санкцијама су блокирана сва средства и имовина повезана са наведеним лицима, које се налази у САД.