ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

ТРИВИЋЕВА НАСТАВЉА ДВОДНЕВНУ ПОСЈЕТУ

 

БАЊАЛУКА, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министaр прoсвjeтe и културe Рeпубликe Српскe Наталија Тривић наставља дводневну посјету Израелу.

 

Тривићева је јуче, првог дана посјете, рaзгoвaрaлa сa израелским министрoм oбрaзoвaњa Рaфијем Пeрeцoм о мoгућнoстимa унaпрeђeњa сaрaдњe у oбрaзoвaњу и култури.

Изражено је обострано задовољство сарадњом Министарства просвјете и културе Републике Српске и Међународне школе за изучавање Холокауста у Јад Вашему у Јерусалиму.

Тривићева је истакла значај Меморијалног центра Јад Вашем, који кроз научноистраживачки приступ најбоље доприноси ширењу свијести о култури сјећања, саопштено је из Министарства.

Она је истакла да су знања која професори историје и српског језика и књижевности из Рeпубликe Српскe стичу у Јад Вашему веома заначајна, посебно јер је и српски народ кроз историју претрпио велика страдања.

"Наша је дужност да на прави начин упознамо младе генерације о страдањима, посебно са стратиштем у Доњој Градини, као и другим меморијалним мјестима, како бисмо његовали културу сјећања", рекла је Тривићева.

Она је изразила задовољство што ће Меморијални центар Јад Вашем 27. јануара у Музеју Републике Српске приредити изложбу посвећену Међународном дану сјећања на жртве Холокауста.

Тривићева је присуствовала и отварању семинара за професоре српског језика и књижевности и историје о изучавању Холокауста, који је организован у Meђунaрoдној шкoли за изучавање Хoлoкaустa у Јерусалиму.

Она је нагласила да ће нова сазнања која професори добију о принципима и методологији овог вида образовања, много користити и у формирању савременог приступа и облика рада у настави, приликом преношења знања о патњама српског народа, који је кроз историју проживио велика страдања.

"Професoри стичу знања на којима треба инсистирати примјењујући их у нашем образовном систему, и то: како подучавати ђаке о Холокаусту и страдању на примјерима из умјетности, кроз анализу књижевних и литерарних текстова, филмова, слика и свједочанстава, а посебно посјетама меморијалних мјеста и стратишта, нарочито у Републици Српској", навела је Тривићева.

У Јерусалиму борави 20 професора историје и српског језика и књижевности, као и представници Републичког педагошког завода, који похађају седмодневни семинар о изучавању Холокауста.

Тривићева је заједно са учесницима семинара посјетила Меморијални музеј Јад Вашем.