ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/12/2019

АКО СЕ АМЕРИКА УКЉУЧИ У ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ, ОНДА ЋЕ И МОСКВА

 

БЕОГРАД, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Ако САД буду инсистирале на томе да се укључе у преговарачки процес Београда и Приштине, онда и Русија има право да буде дио тога, јер је са Србијом стратешки партнер, рекао је руски сенатор Валериј Рјазански.

 

Рјазански, који је и предсједник посланичке групе руског Савјета Федерације за сарадњу са Србијом и функционер Јединствене Русије Владимира Путина, рекао је за "Спутњик" да Русија има пуно право да разговара о Косову.

"Онда и Русија има пуно право да буде учесник у тим истим преговорима, јер двије земље имају стратешко партнерство потврђено декларацијом из 2013. године. Ми смо Србији партнер, развијамо наше односе", додао је Рјазански.

Он је навео да двије земље развијају и економске односе, те подсјетио да је потписан споразум са Евроазијском унијом /ЕАУ/ који Србији отвара нове економске могућности.

"Русија помаже Србији у рјешавању и неких других питања. Сматрамо да и ми имамо право, у случају да САД буду учесник дијалога, да будемо дио тог процеса, дијелећи став Србије", истакао је Рјазански.

Одговарајући на питање да ли је компромис између Београда и Приштине уопште могућ, он је рекао да је могућ, те да Русија сматра да то рјешење треба да задовољи стране тако да се не наруши равнотежа снага и интереса.

"Ми смо увијек полазили од тога да је Резолуција 1244 Савјета безбједности УН темељ за рјешавање тог питања", каже Рјазански.

Он је истакао и значај опозивања признања Косова. "Шта нам то говори? Ако се ти процеси заснивају на схватању да се може доћи до компромисног рјешења, онда можемо само да поздравимо такав преговарачки процес који је усмјерен на поштивање права свих националних мањина, интереса свих", рекао је Рјазански.

Он је додао да је то основ и руске политике и зато ће Москва подржавати Србију у напорима да се односи граде на принципу мирног рјешења.

Упитан како тумачи то што економска сарадња Русије и Србије, посебно у сфери одбране, изазива забринутост и узнемиреност Запада, а притом званични Београд увијек на прво мјесто ставља сарадњу са ЕУ, Рјазански каже да Русија разумије опредјељење Србије за пут ка ЕУ и чланство у Унији.

"Ипак, видимо да ни руководство Србије, ни српски народ не би жељели да тим циљем угрозе сарадњу са Русијом", рекао је Рјазански.

Он је додао да је Србија та која одлучује о таквим стварима.

"Надамо се да се актуелна политика српског руководства неће промијенити, односно да ће се у исто вријеме развијати политички и економски односи, укључујући војну сарадњу са Русијом, као и са земљама ЕУ", каже Рјазански.

Он је рекао да Москва не гледа благонаклоно на жељу НАТО-а да све земље Балкана постану дио Алијансе.

"Никада тај став нисмо подржавали. Више нам се свиђа став Србије о војној неутралности с правом да своје оружане снаге граде онако како сматрају да треба", истиче Рјазански.

Говорећи о сарадњи између Скупштине Србије и Савјета Федерације /Горњег дома руског парламента/, он је рекао да ће се сада више фокусирати на контакте између региона Србије и Русије.

"Договор је да се сада импулс даје сарадњи региона и градова. Ја представљам Курску област. Курск је град-побратим са Новим Садом и сви пројекти које моја област намјерава да реализује у Србији и обратно су додатни подстицај сарадњи", рекао је Рјазански.