ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/12/2019

КАДРИ ВЕСЕЉИ СУTРА У СПЕЦИЈАЛНОМ TУЖИЛАШTВУ У ХАГУ

 

ПРИШTИНА, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Бившег шефа обавјештајне службе ШИК у терористичкој ОВК и предсједника Демократске партије Косова Кадрија Весељија сутра ће саслушати специјални тужилац суда у Хагу пред којим ће бити суђено припадницима ОВК за злочине почињене над Србима од почетка 1998. до краја 2000. године.

 

Пред одлазак у Хаг Весељи је рекао да је поносан на оно што је учинио и да ће пред специјалним тужиоцем свједочити о "чистоти рата `ОВК`".

Весељи је у више наврата поменут у извјештају Дика Мартија на основу кога је формиран Специјални суд у Хагу, преносе медији на албанском језику у Приштини.

Марти у свом извјештају Савјету Европе Весељија помиње као припадника "Дреничке групе" коју је водио Хашим Тачи и у којој су били Џавит Халити и Фатмир Љимај.

Специјални извјестилац Савјета Европе рекао је да Весељија и друге осумњичене истражују УНМИК, Хашки трибунал и истражитељи Еулекса због сумње да су починили ратне злочине и да су умијешани у организовани криминал.

Марти је указао да су сви они "до сада избјегавали ефикасну правду", преноси "Коха.нет".

"Наши извори из прве руке поуздано тврде да су Халити, Весељи, Азем Суља и Љимај заједно са Tачијем и другима из његовог непосредног окружења наређивали, а у неким случајевима и вршили непосредни надзор убистава, премлаћивања и хапшења у појединим дијеловима Косова, а у вези са операцијама под вођством ОВК на територији Албаније у периоду од 1998. до 2000. године", написао је Марти.

Према писању "Коха.нет", осим Весељија, најистакнутије име је Азем Суља, познатији као Ујак /ујак супруге Хашима Tачија/.

Специјални суд је до сада испитао неке од водећих припадника ОВК, као што су Рамуш Харадинај, Сами Луштаку, Рустем Мустафа и десетине других садашњих високих званичника привремених косовских институција.