ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

ЂУРЂЕВИЋ: ОДЛУКОМ О ГРОБЉИМА ГРАД СТАВИО СЕБЕ ИЗНАД ЗАКОНА

 

БИЈЕЉИНА, 10. ДЕЦЕМБРА /СНСД/ - Град Бијељина је усвајањем одлуке о измјени одлуке о гробљима и погребној дјелатности изашао из законског оквира јер њоме прописани услови за бављење овом дјелатношћу нигдје у закону нису наведени, изјавио је шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Александар Ђурђевић.

 

Он је навео да је на овај начин извршен удар на грађане и на привредна друштва која се баве овом дјелатношћу, али добрим дијелом и на вјерске заједнице.

"Те услове, увјерени смо, не испуњава ниједна мртвачница на подручју града, осим једино новоизграђене на Градском гробљу Хасе", рекао је Ђурђевић на редовној конференцији за новинаре.

Он је навео да је овом одлуком прописано да се, уколико било која мртвачница не испуњава наведене услове, тијело покојника мора превести у мртвачницу Градског гробља у Хасама.

"На овај начин жели се постићи монопол јер било гдје да на подручју овог града лице умре, његови сродници морају да превезу тијело у Градско гробље Хасе, што ствара компликације људима у ионако тешкој финансијској ситуацији", рекао је Ђурђевић.

Он је истакао да су овом одлуком предвиђене и казнене одредбе за оне који се не придржавају.

"Разумијемо да је предузећу `Градско гробље` у интересу да има што већи профит, да сви људи на подручју града користе њихове услуге, али не можемо да разумијемо зашто је већина у градској Скупштини подржала ову одлуку, за коју смо ми у СНСД-у указивали да је штетна, а и добар дио владајуће већине је спознао о чему се ради", рекао је Ђурђевић.

Говорећи о буџету града који је усвојен на претходној сједници Скупштине града, Ђурђевић је рекао да СНСД није гласао за најважнији градски документ јер је ова странка уложила 22 амандмана од којих су само два прихваћена, а односе се на средства за рад јавне кухиње и за повећање издвајања за културу.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Мићо Живић рекао је да је на сједници Скупштине града у петак, 6. децембра, донесна одлука о вансудском поравнању те да се Горану Чичковићу исплати 250.000 КМ на име одштете због немогућности грађена објекта.

"Спор је дуго трајао. Чичковић је имао грађевинску дозволу, а изградњу објекта инспекција му је повремено забрањивала, па одобравала. Он је тужио град чиме је тражио одштету од 1.900.000 КМ", рекао је Живић.

Он је навео да је град у вези са овим питањем само изашао са образложењем да се Чичковићу вансудски исплати 250.000 КМ.

"Ми у СНСД-у сада постављамо питање - зашто се жури са вансудским поравнањем ако је исход суђења, како је рекао начелник стамбено-комуналног одјељења, неизвијестан", упитао је Живић, додавши да неко за ове "трансакције" мора бити одговоран.