ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/12/2019

У TОКУ СНИМАЊЕ ФИЛМА "ВЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ, СРПСКИ УЧИTЕЉ"

 

ГРАДИШКА, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Гадишци би следеће године требало да буде завршено снимање документарног играног филма "Вељко Чубриловић, српски учитељ", као и изградња спомен-бисте и трга посвећеног најзначајнијој породици у овом граду - породици Чубриловић.

 

Аутор филма Милан Пилиповић рекао је данас на представљању резултата досадашњег рада да снимање приводе крају, те да су посјетили многе средине у којима се школовао и живио овај српски учитељ који је учествовао у организовању атентата на аустријског надвојводу Франца Фердинанда.

Он је навео да се документарним дијелом филма покушава приближити живот, улога и значај Вељка Чубриловића пред почетак Првог свјетског рата, а преостало је још да се уради играни дио филма, који је веома захтијеван.

Сценариста Драшко Видовић рекао је да очекује квалитетан филм који ће бити репрезентативан за Градишку.

"Одлучили смо се за кратке сцене од 15 минута и сценарио за овај филм је у завршној фази", истакао је Видовић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао да је обавеза Градске управе да подржи историју града и врати значај познатим личностима које воде поријекло из овог града.

"Када погледамо историју Градишке многе ствари су заборављене, али обавеза нас који сада живимо на овом подручју је да поново вратимо значај који је она кроз историју имала", истакао је Аџић.

Он је нагласио да је породица Чубриловић једна од најзначајнијих поријеклом из Градишке и да одлука Завичајног музеја Градишка да почне уређење трга породици Чубриловић на мјесту гдје се налазила њихова кућа, говори о томе да они нису заборављени.

Аџић је рекао да ће Градска управа подржати све активности у вези са филмом и изградњом трга посвећеног Чубриловићима.

Виши кустос у Завичајном музеју Градишка Бојан Вујчић рекао је да је период када се Градишка звала "мали Београд", а то је вријеме у којем су живјели Чубриловићи, период највећег броја националних друштава и школа.

Он је истакао да је породица Чубриловић позната по томе што су сви њени чланови имали високо образовање.

"Иако је ово била трговачка породица, све капацитете је уложила у образовање. Докторица Стака Чубриловић, која је дипломирала 1911. године у Прагу, била је прва жена љекар у БиХ, а осим ње, из те породице први љекар у БиХ био је и Перо Ивановић", рекао је Вујчић.

На презентацији су представљене активности на развоју документарног филма о Бориславу Њежићу, једном од највећих европских имена када је ријеч о мозаику.