ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

ЗАТЛЕР: ДРУШТВО МОРА ДА ШТИТИ ПРАВА НАЈУГРОЖЕНИЈИХ

 

САРАЈЕВО, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Задатак друштва јесте да заштити људска права најугроженијих, изјавио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер.

 

"Потребно је штитити младе у стању потребе, дјецу, старије и друге категорије. Цијело друштво би требало да ради у том правцу, а не само међународне заједнице и невладине организације", истакао је Затлер, који је присуствовао скупу у Сарајеву у организацији Мреже за изградњу мира и Инфо-центра ЕУ у БиХ поводом 10. децембра - Дана људских права.

Он је изразио задовољство што је на скупу било и 700 дјеце из цијеле БиХ да би у њих било усађено разумијевање о значају људских права.

Затлер је додао да је процес унапређење људских права дуготрајан, те да има доста сложених питања попут одлуке "Сејдић и Финци", која у суштини, како каже, представља озбиљно кршење људских права.

"Неопходно је унапређење одређених процедура", рекао је Затлер.

Амбасадор Њемачке у БиХ Маргрет Убер истакла је да је у свим активностима и пројектима које ова земља спроводи у БиХ један од основних елемената поштовање људских права.

"Драго ми је да се међу младима све више препозаје значај заштите људских права, њихове вриједности и ангажмана у овој области", истакла је Уберова.

Омбудсман за људска права БиХ Јасминка Џумхур рекла је да се без људског фактора не може креирати развојна политика, при чему је важан и образовни систем.

Она је напоменула да је потребно вратити се професионализму у области људских права, што значи да би фокус требало да буде на државним службеницима и особама које врше јавна овлаштења.

"Морамо их едуковати о људским правима и постићи одговорност и на неки начин деполитизовати,. Професионални стандарди би требало да буду водиља", нагласила је Џумхурова.

Она је додала да уколико се промјене не могу постићи директним процесима, онда постоје индиректни, односно да цивилно друштво развија алтернативне методе и даје готов производ онима који одлучују у парламентима.

Горан Бубало из Мреже за изградњу мира сматра да је поштовање људских права важно за све грађане БиХ, те је изразио задовољство што је данашњем скупу присуствовао велики број ученика, представника невладиних организација и институција БиХ.