ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 11/12/2019

ПРОДАЈОМ ЦРТЕЖА И СЛИКА ДО ЏЕПАРЦА

 

Седамнаестогодишња Наташа Бубало објашњава да купци некада траже копије познатих дјела - недавно јој је професор Еремић уступио да ради Вермерову "Дјевојку са бисерном наушницом", некада траже портрете према фотографијама, а некада мотиве града

 

Пише: Катарина ПАНИЋ

ПРИЈЕДОР, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Седамнаестогодишња Наташа Бубало из Приједора шесту годину похађа школу сликања и цртања код професора Бориса Еремића, а од прије двије године, захваљујући таленту и посвећеном раду, од свог хобија почела је да зарађује и да продајом слика и цртежа повећава свој џепарац.

"До сада сам продала двадесетак слика и цртежа. Купци до мене долазе или тако што виде моје радове на `Инстаграму` или путем препорука од других. Доста препорука дао ми је професор Борис, а понекад ми и уступи своје наруџбе. Често ме и критикује зато што не наплатим довољно", наводи Наташа за Срну.

Наташа објашњава да купци некада траже копије познатих дјела - недавно јој је професор Еремић уступио да ради Вермерову "Дјевојку са бисерном наушницом", некада траже портрете према фотографијама, а некада мотиве града.

"Технике углавном предлажем ја. Ако су пејзажи, највише волим акрил, ако су портрети онда оловку, а ако су дијелови града онда акварел. Кад сам видјела да људе највише занимају портрети, онда сам их и вјежбала највише и тако дошла до неке фазе која је близу онога што сам хтјела", прича Наташа.

У школу сликања и цртања уписала се јер је њена мајка примијетила да има талента. Да је наставила да ради без професионалне подршке вјерује да би усавршила само једну технику, а овако је научила многе.

"Професор Борис има посебан систем рада. Крене од животиња, нечег лакшег ка тежем, што у ствари није теже, већ само мислимо да јесте. Он сваком полазнику каже шта је добро, шта није и како би требало бити, а то се све запамти и примјењује даље на све остале радове", напомиње Наташа.

Један од првих портрета је НБА кошаркаш Коби Брајант, а најчуднији радови имају и највише прегледа.

Наташа иде у трећи разред гимназије општег смјера. На основу просјека 5,00 остварила је право на стипендију града Приједора, а и у основној школи била је вуковац. У Српском културно-умјетничком друштву "Доктор Младен Стојановић" игра већ 11 година.

"Нисам још одлучила шта ћу студирати. Вољела бих да радим филмску анимацију, али овдје тога нема. То су велики пројекти, фантазије, вукодлаци, змајеви и разна окружења у којима се такви ликови налазе. Драже ми је класично цртање, али је дигитално све брже", каже Наташа.

Професор Борис Еремић, академски сликар, истиче за Срну да је Наташа изузетно даровита за цртање и сликање, те да би било добро да се за то и професионално опредијели.

"Кад неки дар имаш, штета је да га не оствариш у пуном капацитету. Ја сам студирао најприје право, па психологију, све гурајући под тепих свој дар, јер је то сматрано неозбиљним. На крају је то испливало - то једноставно мора наћи свој пут. Да нисам ово, не знам шта бих био", наводи Еремић.

Наташина мајка Драгана Бркић, учитељица у Основној школи "Бранко Ћопић", каже да је као дијете добила јединицу из ликовног, од чега јој је остала траума, па је управо због тога подстицала креативност своје кћерке, чије су радове качили на сваком кораку.

"Наташа је прецизна, тачна, вриједна, истрајна и упорна. Велики је филмофил, има добро памћење, фотографски памти филмске сцене и паметно користи велике могућности које пружа интернет, па је много научила захваљујући туторијалима", говори Наташина мајка.

Она напомиње да су као родитељи поносни што су одгојили дијете са веома развијеним осјећајем за вријеме у којем живи, скромношћу и познавањем својих могућности.

"За данашње вријеме објема ногама чврсто стоји на земљи", истиче мајка Драгана.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: