ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/12/2019

МИРЈАНИ КАРАНОВИЋ "ДОБРИЧИН ПРСТЕН" ЗА ЖИВОТНО ДЈЕЛО

 

БЕОГРАД, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Угледна глумачка награда Удружења драмских уметника Србије за животно дјело "Добричин прстен" припала је истакнутној глумици Мирјани Карановић.

 

Карановићева је постала 32. лауреат овог највишег глумачког признања у Србији, јавио је РТС.

У конкуренцији за награду било је oсам истакнутих глумица и глумаца, а, осим Карановићеве, номиновани су и Саша Торлаковић, Радмила Живковић, Тихомир Станић, Гордана Ђурђевић Димић, Раде Шербеџија, Бранислав Лечић и Миодраг Кривокапић.

Седмочлани жири одлуку је донио тајним гласањем, и то већином гласова.

У жирију су били Светлана Бојковић, једна од претходних добитница, Вида Огњеновић, предсједник жирија, те Нада Шаргин, Борис Исаковић, Горан Марковић, Војин Ћетковић и Драган Бјелогрлић.

Подршку додјели ове награде дали су Министарство културе и информисања Србије, те Секретаријат за културу града Београда.

Термин и мјесто уручења златне копије прстена биће накнадно саопштени.

"Добричин прстен" награда је која се додјељује врхунским глумцима за животно дјело, а добила је име по глумцу Добрици Милутиновићу.

Награду додјељује Удружење драмских уметника Србије.

Награда је у виду прстена, идентичног оном који је 1937. добио Добрица Милутиновић као награду поводом 40 година рада.

Награду традиционално прави Златара "Мајданпек", а уз њу се додјељује и уникатна диплома на пергаменту рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића и плакета са ликом Добрице Милутиновића, за чију је израду заслужан вајар Воја Солдатовић, коју добитнику награде додјељује Позориште "Добрица Милутиновић" из Сремске Митровице.