ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

ЗАШТИТИТИ СРПСКО КУЛТУРНО НАСЉЕЂЕ НА КОСМЕТУ

 

БЕОГРАД, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Међународни фонд јединства православних народа и Интерпарламентарна скупштина православља могу имати значајну улогу у заштити српског културног насљеђа на Косову и Метохији, оцијењено је на састанку делегације Скупштине Србије и предсједника Међународног фонда јединства православних народа Валерија Алексејева.

 

Алексејев је рекао да је овај састанак услиједио након посјете предсједника Србије Александра Вучића Руској Федерацији, која има велики значај за јачање братских односа двије земље, саопштено је из Скупштине Србије.

Он је напоменуо да је руски предсједник Владимир Путин нагласио да је Косово и Метохија неотуђиви дио Србије и да српски народ увијек може да рачуна на подршку Русије по овом политичком питању.

"Фонд, такође, не признаје самопроглашено Косово за посебну државу и већ годинама ради на очувању културне баштине и помоћи српском становништву на тој територији", истакао је Алексејев.

Према његовим ријечима, Фонд подржава све парламентарне структуре које раде на јачању и промоцији традиционалних и породичних вриједности.

Он је додао да ова организација има девет одјељења у свијету, међу којима је једно од најуспјешнијих одјељење у Србији, са којим Фонд има одличну сарадњу.

Потпредсједник Скупштине Србије Верољуб Арсић је рекао да се на територији Косова и Метохије налазе старовјековни српски православни споменици и цркве, који се скрнаве недоличним понашањем, али да изненађује ћутање привремених органа власти у Приштини и међународне заједнице поводом овог питања.

Он је на састанку напоменуо да се ови споменици налазе на Унеско листи свјетске баштине, те је то проблем који превазилази границе Србије.

Арсић је захвалио Руској Федерацији на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије, те истакао да Међународни фонд јединства православних народа и Интерпарламентарна скупштина православља могу имати значајну улогу у рјешавању тих питања у будућности и заштити српског културног насљеђа.

Арсић је рекао да Црква представља јединство једног народа, његов колективни дух и осјећај припадности, али да рушење духовног идентитета представља покушај нарушавања народа и државе

"Православна црква је у последњих 100 година била изложена разним притисцима, почев од идеологије комунизма до стварања новог светског поретка, због чега је данас изузетно важно сачувати јединство православних народа", објаснио је Арсић.

На састанку је било ријечи и о тренутној ситуацији у којој се налази Руска православна црква и политизовању вјерских питања, као и о могућим рјешењима, гдје је дијалог истакнут као најбоље средство превазилажења несугласица.

Састанку су присуствовали и народни посланици Љубиша Стојмировић, Александар Чотрић и Јован Палалић, који су се сагласили да је важно да Србија и Русија јачају сарадњу и пријатељске односе на свим нивоима, како републичким, тако и локалним.