ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет10/12/2019

ДЈЕЦА И МЛАДИ ГЛАВНЕ ЖРТВЕ КРШЕЊА ЉУДСКИХ ПРАВА

 

САРАЈЕВО, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борел упозорио је да се 10 година од усвајања Повеље о основним правима и 30 година од Конвенције УН о правима дјетета ова два документа и даље доводе у питање широм свијета, а да су дјеца и млади главне жртве кршења људских права.

 

У изјави у име ЕУ о Дану људских права, 10. децембру, Борел подсјећа да су дјеца и млади присиљени да траже уточиште, да се регрутују као војници, да су присиљени на дјечији рад или су одвојени од породице против своје воље.

Наводећи да се у многим мјестима широм свијета грађани активирају ради подршке људским правима, Борел је истакао да је ЕУ стуб промоције и заштите људских права.

"ЕУ поновно потврђује своју снажну преданост потпуном остваривању људских права свих жена и дјевојчица. Појачан ангажман ЕУ као глобалног актера резултирао је 2019. важним достигнућима у оквиру Савјета за људска права и Генералне скупштине УН", додао је Борел.

Он је поручио да ће ЕУ наставити сарадњу с цивилним друштвом, борцима за људска права, академском заједницом, приватним сектором и многим другима како би био остварен напредак у погледу људских права, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

"ЕУ наставиће да штити, промовише и испуњава људска права заједно са свим земљама, организацијама и појединцима који су укључени у пружање ефикасних и иновативних одговора на постојеће и нове изазове. Постигли смо пуно, али потребно је учинити још много више", закључио је Борел.