ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/12/2019

НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ОРАШЈУ

 

САРАЈЕВО, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење десеторици припадника ХВО-а за злочине над Србима у Орашју 1992. године.

 

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а, те војне и цивилне полиције у Орашју.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Током рочишта 13. новембра прочитана су два исказа преминулог свједока Тужилаштва БиХ Недељка Марића о тортурама којим су били изложени Срби заробљени током протеклог рата у логорима у Доњој Махали и Средњошколском центру у Орашју.

Марић је 13. марта 2009. године на саслушању у Центру јавне безбједности /ЦЈБ/ Добој рекао да су 11. јуна 1992. два припадника ХВО-а одвели њега и супругу у Средњошколски центар у Орашју, додајући да су тада приведени сви Срби који су били у том граду.

Он је посвједочио да је већ тада било 150 затвореника, с тим да су Српкиње удате за муслимане или Хрвате одмах пуштене кућама.

Марић је навео да је до 8. августа 1992. године, када је пребачен у Доњу Махалу, био окружен измученим, испребијаним и болесним српским заробљеницима који су били препуштени на милост и немилост стражарима.

У исказу је Марић навео да су припадници ХВО-а посебно мучили "Јанка из Приједора због логора `Омарска`", а да је једна од заробљених жена које су свакодневно мучене и силоване, преминула због обилног крварења.

Марић је рекао да је са 70 Срба пребачен у Доњу Махалу, гдје су их највише мучили и тукли Пера Винцетић и војни полицајци чији су надимци Таре, Ракијица, Кеми, Амазонка. Један логораш је, како је навео свједок, био кастриран, а након размјене преминуо.

У исказу који је дао ЦЈБ-у Добој 25. јануара 2013. године Марић је рекао истражиоцу да је од других чуо да је затворенике злостављао Кеми, којег је као стражара упознао у Доњој Махали и са којим није имао проблема.

Наставак суђења заказан је за 9.30 часова.