ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

ЛИНТА: СРАМНА ОДЛУКА СУДА У ШИБЕНИКУ

 

БЕОГРАД, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је као срамну, али очекивану одлуку општинског суда у Шибенику да пусти на слободу сљедбенике усташког покрета који су 21. августа физички напали Србе у селу Уздоље код Книна док су у кафићу гледали фудбалску утакмицу "Црвене здезде".

 

"Ова одлука суда још једном је потврдила да хрватско правосуђе није независно и непристрасно, већ етнички мотивисано правосуђе које својим одлукама легализује ратне и насиље над Србима", нагласио је Линта.

Он је навео да то потврђује и "скандалозна одлука државног тужилаштва које је подигло оптужницу против сљедбеника усташког покрета за физички напад у Уздољу због тобоже насилничког понашања и наношења физичких повреда, а не због кривичног дјела злочина из мржње".

"Гости у кафићу `Петко` у Уздољу су брутално физички нападнути само зато што су Срби. Циљ физичког напада је био да се Срби додатно застраше и да им се пошаље језива порука да им нема живота у Хрватској", саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

Линта је истакао да се у Хрватској готово свакодневно дешавају србомрзачки испади који су дио добро организоване кампање усташких снага чији је циљ потпуна рехабилитација усташтва и НДХ и протјеривање преосталих Срба.

Према његовим ријечима, у посљедњих неколико дана уништавају се ћирилични плакати предсједничких кандидата у Хрватској које је поставило Српско народно вијеће и остављају поруке мржње.

"Осим тога, исписују се нови србомрзачки графити и поруке мржње у Загребу, Сплиту и другим хрватским градовима као што су `Максови месари`, `Само крви четника из Книна`, `Убиј Србина`, `Србе на врбе` и многи други", упозорио је Линта.

Он је нагласио да хрватска власт својим понашањем "охрабрује усташке снаге да се понашају све агресивније и безобзирније јер знају да за њих не важе Устав и закони".

"Јасно је да Хрватска није истински демократска држава, јер се у њој готово свакодневно крше темељне вриједности данашњег свијета, посебно људска права, владавина права и антифашизам", додао је Линта.

У петак, 6. децембра, из истражног затвора пуштена су десеторица нападача на госте у кафићу у селу Уздоље, док су остали пуштени раније.

Општинско тужилаштво у Шибенику поднијело је 4. децембра Општинском суду оптужницу против 15 хрватских држављана који су 21. августа у Уздољу напали Србе док су у кафићу гледали утакмицу београдске "Црвене звезде". Оптужница је подигнута због насилничког понашања и наношења повреда.

Оптуженима је на терет стављено да су маскирани фантомкама, мајицама и марамама, са дрвеним и металним предметима, штаповима и мачетом у рукама ушли у кафић у којем су били власница и 18 гостију, међу којима и дјеца, те уз погрдне ријечи и псовке, разбијали инвентар и физички насрнули на госте.

Петоро гостију, међу којима и једно дијете, су повријеђени, а у кафићу је причињена велика штета, преноси портал "Индекс".