ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/12/2019

УРУЧЕНА РЈЕШЕЊА О КОРИШТЕЊУ СТАНОВА ЗА 15 ПОРОДИЦА

 

БИЛЕЋА, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Билећи су данас уручена рјешења о кориштењу 15 станова породицама повратника и расељених лица које су се уселиле у станове изграђене у оквиру Регионалног стамбеног програма и Пројекта затварања колективних центара и алтернативног смјештаја.

 

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара у техничком мандату Семиха Боровац рекла је да БиХ регионални стамбени програм реализује заједно са Хрватском, Србијом и Црном Гором.

"Средства која су уложена у овај регионални стамбени програм готово су сва донаторска и то од Европске комисије, САД, Њемачке, Tурске и других земаља које су учиниле велики напор како би у БиХ помогли да се коначно ријеши питање расељених из сусједних држава као и интерно расељених особа у БиХ", рекла је Боровчева.

Она је истакла да је посебно значајно за овај програм што око 14.000 породица коначно добија кров над главом.

"Веома је битно да на овом пројекту заједно раде ентитетске владе поред сусједних држава и локалне заједнице и најзначајније је да локалне заједнице и корисници добијају много тога што се рјешава кроз овај стамбени програм. Прије свега ове зграде остају у власништву локалних заједница", рекла је Боровчева.

Она је истакла да је кроз овај пројекат до сада изграђено 1.200 стамбених јединица и захвалила партнерима у сусједним државама, као и свим донаторима.

Шеф секције операција за социјални развој и цивилно друштво и прекограничну сарадњу Ђанлука Ванини рекао је да су кроз овај пројекат у БиХ уложена 63 милиона евра, а у регији је у овај програм стамбеног збрињавања за расељене особе уложено око 200 милиона евра.

Вршилац дужности републичког Секретаријата за расељена лица и емиграције Марко Аћић изразио је задовољство због усељења породица који су чекали 24 године на рјешавање стамбеног питања.

"У договору са начелником настављамо пројекте и чини ми се да је у општини Билећа још око 40 породица чија судбина захтијева трајно рјешавање и бригу и локалне заједнице и ентитеских власти и институција на нивоу БиХ", рекао је Аћић.

Он је рекао да ће многи пројекти бити имплементирани наредне године и изразио наду да ће се наћи начин да се и остале породице збрину.

Аћић је напоменуо је да сви објекти који се изграде у оквиру овог програма улазе у трајно власништво јединица локалне самоуправе који ће на основу својих подзаконских аката о социјалном становању бити даље у прилици да у ове објекте смјештају категорије, прије свега избјеглих и расељених лица.

"Програм је продужен до 2022. године и ми ћемо у потпројекту имати много посла у овом дијелу Републике Српске и БиХ гдје ће се градити у великом броју и индивидуалних стамбених објеката, кућа. Неколико стотина таквих пројеката се тренутно пројектује и њихов завршетак очекујемо до 2022. године", рекао је Аћић.

Бошко Савић, један од корисника стамбене јединице у овој згради, који је након 25 година добио кров над главом, рекао је да је изузетно задовољан и срећан и да ужива у новом дому.