ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/12/2019

СЛИЈЕДИ УСВАЈАЊЕ АГЕНДЕ ЗА ПРОВОЂЕЊЕ ПРОГРАМА СОЦИО-ЕКОНОМСКИХ МЈЕРА

 

САРАЈЕВО, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија најавио је да ће на првој сједници бити усвојена агенда за спровођење програма социо-економских мјера за период 2019-2022. као подршка владама Републике Српске и Федерације БиХ, које су те програме већ усвојиле и које и јесу у њиховој надлежности.

 

Тегелтија је рекао да нови Савјет министара чека пет или шест приоритетних обавеза - од закона за осигурање депозита, преко закона о ПДВ-у, до неких других мјера, док су остале обавезе већином у надлежности ентитета.

Када је ријеч о евентуалној промјени стопе ПДВ-а у БиХ, предсједавајући Савјета министара истакао је да је у БиХ потребан консензус за све, па и за то.

"Никада нећемо предлагати оно о чему нећемо постићи сагласност, па ни о питању ПДВ-а", поручио је Тегелтија и подсјетио да је на ово питање одговарао и на сједници Комисије за припрему избора Савјета министара.

Према његовим ријечима, у приједлогу закона о ПДВ-у који се већ дуже налази у процедури нема повећања стопе ПДВ-а.

"Сматрам да треба да отворимо причу о директним и индиректним порезима заједно са ентитетима и процијенимо да ли да направимо одређену прерасподјелу између тих пореза", појаснио је Тегелтија.

Он сматра да се комбинацијом промјене директних и индиректних пореза може створити претпоставка за флексибилније тржиште рада које ће омогућити раст плата, прије свега у приватном сектору, те обезбиједити додатан ниво средстава за функционисање фондова социјалне сигурности у ентитетима.

"Али, то је ствар пуног консензуса јер у цијелом процесу морају да учествују парламенти ентитета, те Представнички и Дом народа БиХ", навео је Тегелтија за БХТ1.

Он је истакао да Савјет министара има јасну улогу када је ријеч о економији, али да је много више мјера у надлежности ентитета.

"Порука која мора отићи из Савјета министара јесте да ниједна реформа коју буду спроводили ентитети неће бити заустављена због тога што неће бити реализоване мјере у Савјету министара. Неће се десити да аранжамани са међународним финансијским институцијама не буду реализовани зато што нешто није урадио Савјет министара", поручио је Тегелтија.

Према Тегелтијиним ријечима, јединствен економски простор - циљ је свих и нема препрека да се то дефинише.

"Основна претпоставка јесте да се дође до хоризонталне хармонизације што је могуће већег броја прописа и то се ради задњих година заједнички, прије свега захваљујући активности два ентитетска премијера", рекао је Тегелтија и изразио очекивање да ће та пракса бити настављена.

Говорећи о наставку пута БиХ ка ЕУ, он је подсјетио да је Савјет министара усвојио акциони план са око 696 мјера за чије спровођење постоји пуна сагласност у БиХ, али да постоји одређен број за које није усаглашена надлежност.

"Очекујем да ће путем механизма координације бити ријешен и тај дио питања и да ћемо приступити реализацији тог нашег акционог плана", додао је Тегелтија, изразивши жаљење што је изгубљено скоро осам мјесеци на утврђивању мјера за чије спровођење БиХ има на располагању 12 мјесеци.

Он је изразио наду да ће БиХ, уз пуну посвећеност, до средине идуће године моћи ЕУ да представи кредибилан број разних активности и мјера на којима ради.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да је реално очекивати да у првом кварталу наредне године буде усвојен буџет БиХ за 2020. годину, што би оставило довољно простора да до краја године буде реализовано све што је њиме планирано.

Подсјећајући да принцип привременог финансирања постоји само на нивоу заједничких институција БиХ и да институције цијели мандат могу провести у привременом финансирању, Тегелтија је упозорио да тај принцип ствара многе проблеме и угрожава реализацију бројних пројеката.

Он је изразио очекивање да ће Савјет министара бити формиран до краја године, нагласивши да није реално очекивати да ће посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ потврдити кандидате за министре и њихове замјенике на сједници заказаној за сриједу, 18. децембар, већ да ће то бити пет или седам дана након тог датума.

Говорећи о кандидатима за Савјет министара из реда српског народа, чија су имена позната јавности, Тегелтија је рекао да је СНСД изабрао одличну екипу људи који могу да раде у Савјету министара и да га унаприједе, те да су они добили пуну сагласност странке.

Он је поновио да су кандидати СНСД-а Сташа Кошарац и Војин Митровић предложени за министре спољне трговине и економских односа, односно комуникација и транспорта, а Мирко Околић за замјеника министра одбране.

Према његовим ријечима, кандидат Социјалистичке партије Владимир Мијатовић предложен је за замјеника министра безбједности, док је кандидат Уједињене Српске Синиша Илић предложен за замјеника министра цивилних послова.

Тегелтија је рекао да је данас упутио Централној изборној комисији /ЦИК/ и Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ на провјеру податке које су доставили кандидати за министре и замјенике министара из реда српског и хрватског народа, те додао да то није учинио за Драшка Аћимовића, којег је ДНС предложио за министра за људска права и избјеглице.

"Чињеница је да је ДНС доставио приједлог свог кандидата за министра из реда осталих, али кандидат није доставио своје податке, због чега они нису послати на провјеру", навео је он додавши да ће подаци бити упућени када добије и имена министара из реда бошњачког народа.

Када је ријеч о кандидатима за Савјет министара из бошњачког народа, Тегелтија је рекао да ће након разговора са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем, разговарати и са представницима СББ-а и ДФ-а, те да ће се тада знати у ком року се могу очекивати имена која представљају бошњачке политичке партије.

Предсједавајући Савјета министара је најавио да је спреман да сједнице у цијелости отвори за јавност, да буду доступне свима и да свако види и чује како се разговара.

"Сједнице треба да буду мјесто гдје се доносе одлуке, а не гдје се води политикантство", истакао је Тегелтија и додао да ће инсистирати да материјали који буду разматрани на сједницама буду добро припремљени.

Тегелгија је рекао да је спреман да након сваке сједнице Савјета министара буду одржаване конференције за новинаре на којима ће један или два министра представити најважније разматране тачке.