ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/12/2019

ВУЛИН: СДА ДА ПОВУЧЕ КЛЕТВУ ХАНДКЕУ И ИЗВИНИ СЕ КУСТУРИЦИ

 

БЕОГРАД, 12. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је одборницима СДА у Сарајеву, уколико су увријеђени што је тај град упоредио са џамахиријом, да повуку клетву изречену нобеловцу Петеру Хандкеу и да се извини прослављеном редитељу Емиру Кустурици.

 

"Ако су одборници СДА у Сарајеву увређени што сам тај град упоредио са џамахиријом треба само да закажу нову седницу и повуку фатву изречену Хандкеу", поручио је Вулин у писаној изјави за медије.

Он је додао да би у Сарајеву могли да га демантују и тако што ће рођеном Сарајлији, који је њихов град прославио у свијету - Емиру Кустурици, упутити извињење због провинцијалне зависти и увреда које су му изрекли.

Вулин је поручио да могу одборници СДА да га демантују да не праве исламску државу и докажу да су мултикултуран град и тако што ће рећи да им недостају десетине хиљада протјераних Срба који су некада чинили Сарајево градом различитих култура, или бар тако што ће признати и злочине чињене над Србима током грађанског рата.

"Не мислим да су грађани Сарајева ти који изричу фатве, не мислим да су грађани Сарајева ти који пљују по најпоштованијем сарајевском уметнику Емиру Кустурици, не мислим да грађани Сарајева патриотизам мере мржњом према Србима, али одборници СДА то чине и то јесу", навео је Вулин.

Скупштина Кантона Сарајево донијела је јуче декларацију, на приједлог СДА, у којој осуђује додјелу Нобелове награде Петеру Хандкеу и којом га проглашава персоном нон грата у овом кантону.

Реагујући јуче на ту одлуку, Вулин је рекао да Хандке неће ништа изгубити тиме што неће имати прилику да види како изгледа џамахирија на Балкану, али да ће Сарајево изгубити много јер неће упознати храброг и мудрог човјека.

Аустријски писац Петер Хандке примио је у уторак, 10. децембра, Нобелову награду за књижевност за 2019. годину. Уручењу награде у Стокхолму присуствовао је и Хандкеов велики пријатељ - прослављени режисер Емир Кустурица.

Из СДА је тада, између осталог, оцијењено да је Хандке "издао људскост, истину и правду и традицију европског хуманизма", те да је међу најгласнијим у његовој одбрани Кустурица, који је, како се наводи, "починио сличну издају свих људских и моралних принципа".