ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/12/2019

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 95 ГОДИНА ОД ПОДИЗАЊА СПОМЕНИКА КРАЉУ ПЕТРУ МРКОЊИЋУ

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Мркоњић Граду данас ће бити обиљежено 95 година од подизања споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу Мркоњићу, по којем је ова општина и добила назив.

 

Биће служен парастос, а делегација општине положиће цвијеће на споменик.

У име организатора - општине Мркоњић Град, Слободан Ћоћкало рекао је Срни да на овај начин одају почаст краљу по којем је Мркоњић Град 2. фебруара 1925. године званично добио назив.

"Краљ Петар је ратовао на овим просторима у Босанско-херцеговачком устанку, односно у националном покрету ослобођења Срба од османске власти. Захвални народ Мркоњић Града подигао му је споменик у знак сјећања на његово учешће у буни", каже Ћоћкало.

Он је објаснио да су ову церемонију помјерили дан раније зато што ће данас и Културно-умјетничко друштво "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" прославити своју крсну славу Светог Андреја Првозваног, као и 30 година рада.

Споменик је 14. децембра 1924. године открио изасланик краља Петра Првог Карађорђевића војвода Јанко Вукотић.

Два пута је рушен. Први пут су га 1941. године срушиле усташе уз помоћ Нијемаца. Обновљен је 1990. године, да би га 10. октобра 1995. године порушили припадници оружаних снага Хрватске и ХВО-а, за вријеме окупације Мркоњић Града.

Споменик краљу Петру Мркоњићу поново је обновљен 1996. године, након повратка становништва из избјеглиштва.