ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/12/2019

ОДРИЦАЊЕ ОД РУСИЈЕ ЗНАЧИЛО БИ ОДРИЦАЊЕ ОД СРПСКЕ И КОСМЕТА

 

БЕОГРАД, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Тражити од Србије да се одрекне Русије значи исто што и поручити јој да се одрекне својих интереса, а то је да сачува Косово и Метохију и Републику Српску, истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

 

Он наводи да је додатно цинично што такве ријечи долазе од бившег команданта НАТО снага за Европу Веслија Кларка, који је запамћен по својој улози у бомбардовању Србије, а уз то има и пословне интересе на Косову и Метохији.

Анђелковић за "Вечерње новости" наглашава да Србија може сачувати Косово и Метохију и Републику Српску само чувајући везе са Москвом.

"Вечерње новости" наводе да Кларк води канадску енергетску компанију "Евидити" која би, на основу уговора са владом самопроглашеног Косова, требало да практично добије ексклузивно право на експлоатацију руда на трећини подручја Космета, гдје постоје резерве лигнита које се мјере десетинама милијарди тона.

Ријеч је о залихама, које би обезбиједиле снабдијевање Косова и Метохије овом рудом у наредних десет вијекова, наводи лист.

Кларк је повезан и са фирмом Идриза Тачија "Геоминерали", која се, између осталог, бави уносним послом извоза старог гвожђа у Италију".

Овај бивши командант НАТО снага за Европу и први оперативац бомбардовања некадашње СРЈ раније је у интервјуу за "Глас Америке" критиковао ангажовање ЕУ на Балкану, Русију оптужио да поткупљује локалне политичаре, а Србији препоручио интеграцију са Западом.

Кларк тврди да је политички и економски вакуум који је настао послије ратова на Балкану, због слабог присуства ЕУ, искористила Русија.