ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/12/2019

У ЗЕМЉИШТУ ПИРАЛЕНА 33.000 ПУТА ВИШЕ, НЕМА ГА У ВОДИ И ХРАНИ

 

БАЊАЛУКА, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Вриједност пиралена у земљишту на појединим мјестима у кругу "Инцела" износи и до 6.722,49 милиграма по килограму, што је чак 33.000 пута више од дозвољене, док у подземним водама и храни није утврђено присуство овог канцерогеног уља, речено је у Одјељењу за инспекцијске послове града Бањалука.

 

"Независне новине" наводе да су ово резултати најновије анализе коју је у октобру и новембру радила Еколошка инспекција града Бањалука и подсјећају да је дозвољена вриједност пиралена за ово подручје 0,2 милиграма по килограму.

У градском Одјељењу за инспекцијске послове речено је да ће се понављати узорковање ради предострожности и да је за 18. децембар планиран састанак са тимом експерата.

"Сада смо све податке обрадили и чекамо да то изнесемо пред тимом", истакао је начелник Одјељења за инспекције послове града Бањалука Јанко Кецман.

Кецман је подсјетио да је град Бањалука до сада урадио три мониторинга, те је први пут изузето осам, други 44, а трећи, најновији, 101 узорак.

Еколошка инспекција је током октобра и новембра путем овлаштене куће извршила узимање 101 новог узорка земљишта ради хемијске анализе на пирален, као и пет узорака подземних вода из пијезометара, три узорка рибе, два пилећег меса, један узорак поврћа, те један узорак поврћа који је анализиран на тешке метале.

"Гранична вриједност пиралена за простор Републике Српске је 0,2 милиграма по килограму, док је европска још мања и износи 0,02 милиграма по килограму", рекао је Кецман.