ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/12/2019

У ТОКУ РАД НА ДВА ПРЕДМЕТА О СТРАДАЊУ СРБА НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА

 

САРАЈЕВО, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Тужилаштву БиХ се ради на два предмета која се односе на ратни злочин почињен над српским цивилима на подручју Братунца 1992. године, речено је Срни у овој правосудној институцији.

 

У Тужилаштву су додали да у овом тренутку не могу дати више информација.

У Цркви Светог пророка Илије у Бјеловцу, код Братунца, сутра ће бити служен парастос за 109 српских цивила и војника из овог и сусједних села Сикирић и Лозничка Ријека, од којих је 68 убијено на тај дан 1992. године.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић раније је рекла Срни да је апсурдно да у Тужилаштву БиХ уопште не постоји предмет у вези са злочинима почињеним у Бјеловцу 14. децембра 1992. године када су муслиманске снаге из Сребренице упале у село у рану зору и починиле стравичан масакр над цивилима убијајући жене, дјецу и старце затечене на спавању или у кућама и двориштима.

Филиповићева истиче да је најстарија жртва муслиманског злочина била 87-годишња Злата Јовановић, чији су син Милан и унука Раденка убијени испред куће у којој су у једном часу нестале три генерације те породице.

Према њеним ријечима, најмлађа жртва био је петнеастогодиши дјечак Чедо Миладиновић, а убијени су и годину старији Слободан Петровић и седамнаестогодишњи Миленко Вучетић.

"У просјеку је свака српска кућа у Бјеловцу изгубила по два члана домаћинства у посљедњем рату", нагласила је Филиповићева.

Она каже да се сваког 14. децембра обиљежава годишњица њиховог страдања, наглашавајући да се те жртве не смију никада заборавити да се зло не би поновило.