ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/12/2019

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ЗА АУТО-ПУТ БЕОГРАД-САРАЈЕВО

 

БЕОГРАД, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Представници Владе Србије и Савјета министара у техничком мандату данас су у Београду потписали међудржавни споразум о сарадњи на реализацији пројекта ауто-пута Београд–Сарајево.

 

"За Србију је споразум веома важан јер значи ефикасност у реализацији деонице Кузмин-Сремска Рача /на делу ауто-пута Београд-Сарајево/", рекла је потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић, која је споразум потписала са замјеником министра комуникација и саобраћаја у Савјету министара у техничком мандату Сашом Далипагићем.

Михајловићева, која је и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, истакла је да радови на тој дионици теку договореном динамиком.

"Споразум је важан јер представља и могућност да добијемо грађевинску дозволу за целу дужину моста преко Саве", рекла је Михајловићева и захвалила свима који су допринијели да споразум буде потписан, иако "сва тела на нивоу БиХ још нису конституисана".

Према њеним ријечима, ауто-пут Београд - Сарајево за Србију је "пут пријатељства" који грађане обје земље треба да води у будућност.

Далипагић је рекао да ће се тај ауто-пут на подручју БиХ градити у траси која ће бити спој са Коридором "Пет це"- Тузла-Брчко-Бијељина до границе са Србијом и даље до Београда.

"Споразум предвиђа и изградњу моста на Сави код Раче који ће бити спојна тачка између двије земље", рекао је Далипагић подсјетивши да је предвиђено да Србија у цијелости изгради тај мост.

Он је навео да друга дионица ауту-пута треба да иде трасом Сарајево-Пале- Вишеград-Вардиште-граница са Србијом и даље до Београда.

Амбасадор БиХ Аида Смајић изразила је задовољство потписаним споразумом, додавши да је сигурна да ће реализација пројекта ауто-пута допринијети да односи двије државе иду узлазном путањом.

Раније је најављено да ће се ауто-пут Београд-Сарајево градити у двије трасе које на територији Србије обухватају дионице Сремска Рача-Кузмин и Пожега-Ужице-Котроман, у укупној вриједности од око 1,05 милијарди евра.

Дионица Сремска Рача-Кузмин дуга је око 17 километара, а вриједност радова је око 220 милиона евра, док је дионица Пожега-Котроман дуга око 60 километара, а вриједност радова је око 830 милиона евра.

Радове на подручју Србије изводи турска компанија "Ташјапи".

Изградњом ауто-пута Београд-Сарајево, Србија добија могућност да се повеже са европским Коридором "Пет це" који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид и саобраћајницом преко Пожеге.