ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/12/2019

ПРОМОВИСАНА БИЦИКЛИСТИЧКА РУТА "СТЕЋЦИ"

 

ЛОПАРЕ, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Удружење за очување баштине "Дијак" из Прибоја код Лопара представило је данас брошуру бициклистичке руте "Стећци" чија је намјена развој туризма четири мајевичке општине.

 

На овој бициклистичкој рути дугој 85 километара туристички је означено 12 локација међу којима доминирају мјеста са стећцима, средњовјековни манастир Рожањ, утврђење Стари град Теочак и џамија Фехтија, спомен-парк Вукосавци, језера Мезграја и Снијежница и Новакова пећина.

Сваку од ових локација чланови удружења су, уз подршку младих са подручја четири мајевичке општине, уредили и на њима поставили туристичке инфо-табле које описују културно-историјски и природно-географски значај тих локација.

Секретар удружења "Дијак" Александар Крстић рекао је на промоцији да је брошура објављена у оквиру пројекта "Међуентитетска акција за младе" чији је циљ подстрек развоју туризма кроз означавање културних и историјских локација на подручју општина Лопаре и Угљевик у Републици Српској и федералних општина Теочак и Сапна, који финансира Амбасаде САД у БиХ.

Промоцији брошуре присуствовао је и замјеник начелника општине Лопаре Срећко Илић који је похвалио активисте удружења "Дијак" и њихов рад на афирмацији туризма и културе.

Брошура је промовисана у Центру за културу и информисање у Лопарама.