ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/12/2019

ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН "НА КРАЈУ ПОВОРКЕ - САХРАЊИВАЧ"

 

ЗВОРНИК, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци вечерас је представљен роман "На крају поворке - сахрањивач" аутора Жељка Т. Ковачевића из Тузле.

 

Роман је објављен у издању Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Тузле и "АСогласа" из Зворника.

Ковачевић је рекао да је ово његов трећи роман, односно трилогија расута у времену од Османског царства, преко два свјетска рата, до времена социјализма.

"У првом роману `Нова кожа` описано је Османско царство и живот нашег народа у вријеме Турака, другим романом `Анкина рана` обухваћено је вријеме два свјетска рата, а трећим романом `Сахрањивач` период након Другог свјетског рата и вријеме комунизма и социјализма", појаснио је Ковачевић.

Истичући да су његови романи засновани на истинитим причама, Ковачевић је рекао да претходно истражује архивску грађу и чита новине из периода који описује.

Рецензент књиге Станислав Томић сматра да је лајт-мотив романа "На крају поворке - сахрањивач" однос освете и казне, односно злочина.

Он каже да је у књизи заступљена и тема стигме, односно обиљежавања људи због прошлости, у овом случају чак не личне прошлости субјекта романа, него прошлости његових предака.

Томић је додао да се у роману заиста може видјети како се историја прелама у призми личности и како личност подноси све те догађаје на овим просторима.

Члан Удружења књижевника Републике Српске Сенахид Незировић, који је и књижевни критичар, нагласио је да Ковачевић овом књигом испуњава племениту мисију савременог писца српске књижевности.

Представник "АСогласа" и издавач Дејан Спасојевић рекао је да Ковачевићев роман представља озбиљан књижевни подухват који је кандидован за НИН-ову награду.

Спасојевић је изразио наду да ће роман "На крају поворке - сахрањивач" имати успјеха у не малој конкуренцији.