ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/12/2019

ПРОМОВИСАНА КЊИГА "БЕЧКА СВЈЕДОЧЕЊА"

 

БИЛЕЋА, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Билећи је вечерас промовисана књига "Бечка свједочења" аутора Михајла Вујовића, менаџера ове општине.

 

Ријеч је о документарној прози писаној у периоду ауторовог боравка у дипломатској мисији у Аустрији.

Вујовић је рекао новинарима да је књига писана током шест година и да обухвата дуг временски период, од 16. вијека до данашњих дана.

"Књига обухвата неколико цјелина - историјски дио, искуство из мултилатералне и билатералне дипломатије, те оснивање Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ `Просвјета` у Аустрији јер сам имао задовољство и част да будем именован као повјереник главног одбора `Просвјете` за Аустрију", навео је Вујовић.

Он је додао да је одбор "Просвјете" у Аустрији постао најзначајније српско друштво у овој земљи, на шта је посебно поносан.

На вечерашњој промоцији о књизи су говорили и књижевници Никола Баћевић и Шћепан Алексић.

Баћевић је рекао да је ово вриједна књига у којој ће читаоци наћи много занимљивих ствари, нарочито оних из војне и опште дипломатије.

"Михајло Вујовић је један од ријетких који схватају значај и улогу СПКД `Просвјета` и то колико је значајно чување наше историје, традиције и културе. Не каже народ бадава да нас је култура очувала исто колико мач и пушка", истакао је Баћевић.

Алексић каже да је ријеч о врло занимљивој документарној прози, те да Михајло Вујовић о Бечу као историјском граду најбоље може свједочити јер је у њему боравио више година у значајној дипломатској мисији.

Књига "Бечка свједочења" представљена је и у Удружењу књижевника Србије у Београду.

Издавач је Главни одбор СПКД "Просвјета" и Издавачка кућа "Филип Вишњић" из Београда.