ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/12/2019

КЉУЧЕВИ ПРЕДАТИ ФРАНЦУСКОМ ГРАДУ АМИЈЕНУ

 

НОВИ САД, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић предао је вечерас кључеве омладинске пријестонице Европе за 2020. годину Брижит Фури, градоначелници француског града Амијена.

 

"Амијен је универзитетски град, град младих у коме је рођен данашњи предсједник Француске Емануел Макрон", рекла је Фури у Српском народном позоришту гдје је одржана свечаност предаје кључева, односно титуле омладинске пријестонице Европе.

Говорећи о Новом Саду као досадашњој омладинској пријестоници, Вучевић је истакао да све што је урађено у овој години остаје легат будућим генерацијама.

"Тешко је разбити скепсу, али мислим да смо као омладинска престоница успели бар мало уверити оне који буквално седе на својим коферима и чекају где ће отићи, да ово јесте и може бити добро место за живот. И град Нови Сад и Србија. Титула нас је уверила и да само од нас зависи какав ће нам Нови Сад бити, каква ће нам држава бити, а такође и каква ће нам Европа бити у не тако далекој будућности", рекао је Вучевић.

Координатор "Омладинске пријестонице Европе - Нови Сад 2019" Вукашин Гроздановић рекао је да ће тек у годинама које долазе сви постати свјесни онога што је урађено док је град био омладинска пријестоница.

"У наредној години нас чека да све оно што смо урадили као омладинска престоница преточимо у одржив систем омладинских установа креираних у партнерству организација, локалних и републичких власти, на бази искустава из свега што смо урадили у Новом Саду, а онда да то пренесемо широм Србије", навео је Гроздановић.

На свечаности се обратила и предсједник Европског омладинског форума Карина Аутенгрубен.

Према званичним подацима, "Омладинска пријестоница Европе - Нови Сад 2019" седмично је реализовала 28 различитих активности.

Током само једне недјеље у овој години, омладинска пријестоница је директно или индиректно, уживо или преко друштвених мрежа, комуницирала са 22.993 младе особе из цијелог свијета.

Нови Сад је за омладинску пријестоницу Европе 2019. проглашен у новембру 2016. године.