ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/01/2020

УМЈЕСТО СНИЈЕГА, ТРАВА НА МОНТ ЕВЕРЕСТУ!

 

ПАСАДЕНА, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - Насин сателит "Ландсат" уочио је значајан раст вегетације на четири подручја око Монт Евереста, и то на висини између 4.150 и 6.000 метара надморске висине.

 

Проучавајући фотографије које су снимили сателити између 1993. и 2018. године, научници су открили травнате површине на великим висинама до тада покривеним снијегом и ледом.

Ријеч је о подручјима на којима се, усљед глобалног загријавања, лед убрзано топи, па се почела ширити вегетација.

Сателити су забиљежили да су ту почели да ничу грмље и биљке које обично расту између субнивалног и нивалног /сњежног/ вегетационог појаса.

Сњежна линија ледника је надморска висина на којој су акумулација и
испаравање и топљење снијега и леда уједначени.

О отапању леда у подручју Хималаја обављена су бројна истраживања, међу којима и оно које је показало да се стопа губитка леда у периоду имеђу 2000. и 2016. удвостручила, наводи Карен Андерсон из Института за околину и одрживост на Универзитету у Ексетеру.

Студија је објављена у часопису "Глобалне биолошке промјене" /Global Change Biology/, а научници наводе да су открића у складу са моделом који упућује на смањење количине леда у подручјима у којима је температура прениска за раст биљака, усљед глобалног загријавања.

Андерсонова каже да би раст предсњежне вегетације могао имати значајну улогу у снабдијевању регије водом из десет највећих азијских ријека.

Оне водом снабдијевају око 1,4 милијарде људи.