ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости15/01/2020

ЈАПАНСКА ЛИЈЕСКА ЖИВИ 3.000 ГОДИНА И НЕ УМИРЕ ОД СТАРОСТИ!

 

ТОКИО, 15. ЈАНУАРА /СРНА/- Јапанска лијеска /Ginkgo biloba/ једино је познато дрво које неће умријети од старости, већ може страдати од неке олује, болести или грома.

 

Научници истичу да је то јединствена врста стабла без живих блиских сродника.

Утврђено је да поједино стабло јапанске лијеске може живјети и до 3.000 година, а сада је откривено зашто је њен животни вијек скоро неограничен, пише часопис "Сајенс алерт".

Иако овим стаблима прстенови постају тањи с годинама, стручњаци нису уочили неку другу битну разлику у њиховој способности фотосинтезе, клијања сјемена или отпорности на болести у поређењу са млађим стаблима исте врсте.

Када људи старе, слаби имунолошки систем. Али, код ових стабала, систем сличан имунолошком изгледа исто са 20, али и 1.000 година, напомињу биолози са Универзитета Сјеверни Tексас.

Најновије истраживање проучавало је васкуларни камбијум тих стабала, односно танак слој ткива у деблу који ствара нову кору. На том се подручју налазе ћелије меристема које су помало сличне животињским матичним ћелијама.

Научници су анализирали активност сваког појединог камбијума, нивое хормона и гена повезаних са отпорношћу, као и факторе повезане са пропадањем ћелија.

Нису уочили значајну разлику у активностима гена или отпорности на болести, а једино што се разликовало била је ширина прстенова стабала, која се нагло смањује током првих 100 до 200 година живота.

Изгледа да "васкуларни камбиј" дрва "Јапанске лијеске" може задржати способност континуираног раста стотинама или чак хиадама година - наводе научници.

Ови налази не значе да су стабла бесмртна, већ да неће умријети од старости. Јапанска лијеска може да страда од вјетра, ватре, муње, болести или високих температура.

Старење не представља проблем за ову врсту. За њу је најопаснији стрес, наводе научници.